Soldat rus, arestat pentru „fake news” după dezvăluiri despre războiul din Ucraina. Ce a mărturisit

Soldat rus, arestat pentru „fake news” după dezvăluiri despre războiul din Ucraina. Ce a mărturisit

Un soldat rus a ajuns direct în arest, în țara sa natală, după ce a vorbit despre atrocitățile la care a fost implicat direct, pe front, în Ucraina. După ce și-a mărturisit păcatele, bărbatul a fost închis nu pentru faptele sale, ci pentru răspândire de „informații false”.

Frolkin Daniil, soldatul care și-a mărturisit crimele de război FOTO Vajnîie istorii

De pe câmpul de luptă, bărbatul a ajuns direct în fața magistraților tribunalului din Habarovsk (Orientul Îndepărtat rus). Totul după ce a decis să își mărturisească odioasele crime , comise în Ucraina. Nu a fost judecat pentru faptele despre care a vorbit, ci motivul pentru care a ajuns după gratii este răspândirea de știri false, potrivit DPA.

Soldatul a vorbit public despre crimele sale de război

Current Time (Nastoiaşcee vremea), un proiect media creat de Biroul Radio Europa Liberă de la Praga şi Vocea Americii, a relatat, joi, că este vorba de caporalul Daniil Frolkin, în vârstă de 21 de ani, din cadrul Brigăzii a 64-a motorizate ruse.

Povestea sa a fost dezvăluită de o anchetă a Vajnîie Istorii, o cunoscută publicație independentă rusă din Letonia, unde lucrează jurnaliști care au plecat din imperiul lui Putin. Aceasta a scos la iveală numele unor soldați ruși care au comis crime de război lângă Kiev, printre care s-a numărat și cel al lui Daniil Frolkin.

Eu, Frolkin Daniil Andreievici, caporal în Unitatea 51460, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis la Andreievka: împuşcarea şi jefuirea populaţiei civile, confiscarea telefoanelor mobile de la localnici şi faptul că întregul nostru comandament nu dă doi bani pe infanteria noastră care luptă în prima linie, afirmase acesta, într-un interviu acordat în vară, jurnalistei Ekaterina Fomina.

Femeia a reușit să dea de el după ce a discutat cu rude ale victimelor din Ucraina.

Militarii lui Putin i-au luat unui bătrân telefonul smart. În el au fost găsite, ulterior, 25 de fotografii ale soldaților implicați în crime și jafuri. Dintre ei, Frolkin a recunoscut cu nonșalanță tot ce a făcut.

Frolkin Daniil, stând de vorbă cu jurnalista Ekaterina Fomina FOTO Vajnîie istorii

Frolkin Daniil, stând de vorbă cu jurnalista Ekaterina Fomina FOTO Vajnîie istorii

Da, am împuşcat un civil acolo, el transmitea coordonatele coloanelor noastre, din această cauză băieţii noştri au fost ucişi. I-am spus: 'Mergi înainte.' El a făcut câţiva paşi.Apoi i-am ordonat: 'Îngenunchează!' Şi i-am tras un glonţ în cap, a spus el, într-o înregistrare video.

După întoarcerea acasă, soldatul şi-a acuzat superiorii de faptul că i-au dat ordin să ucidă şi să jefuiască în Ucraina, potrivit jurnalistul care a realizat interviul.

Conform anchetei Vajnîie Istorii, supravieţuitorii ucraineni din localitatea Andriivka l-au identificat ulterior pe acest soldat ca fiind unul dintre autorii care au comis crime în localitatea lor. Anchetatorii ucraineni au stabilit că civilul ucis de Frolkin se numeşte Ruslan Iaremciuk, conform Current Time.

La data publicării interviului de Vajnîi Istorii, Frolkin părăsise deja forţele armate ruse.

Cinci ani de închisoare pentru fake news

Despre judecarea acestuia a comunicat, joi, organizaţia rusă pentru drepturile civile OVD-Info, care citează o rubrică corespunzătoare din registrul tribunalului militar din Habarovsk.

Defăimarea imaginii armatei constituie o infracţiune penală în Rusia. Astfel, soldatul rus a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare. Între timp, Moscova neagă comiterea de crime de război de armata rusă, în cursul invaziei sale sângeroase în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro