Soldaţi ruşi ucişi în ofensiva azeră din Nagorno-Karabah. Preşedintele Aliev i-a cerut scuze lui Putin

Soldaţi ruşi ucişi în ofensiva azeră din Nagorno-Karabah. Preşedintele Aliev i-a cerut scuze lui Putin

Preşedintele azer Ilham Aliev i-a prezentat "scuze" omologului său rus Vladimir Putin joi, potrivit unui comunicat al Kremlinului, după ce soldaţi ruşi din cadrul forţei de menţinere a păcii au fost ucişi cu o zi în urmă în cursul ofensivei azere în Nagorno-Karabah.

Soldați armeni în Nagorno-Karabah FOTO EPA-EFE

"Ilham Aliev şi-a cerut scuze şi a exprimat condoleanţe profunde pentru moartea tragică a soldaţilor contingentului rus", a indicat preşedinţia rusă la finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, fără să indice numărul militarilor ucişi, scrie Agerpres.

O "anchetă aprofundată va fi efectuată cu privire la acest incident şi toţi cei responsabili vor fi pedepsiţi în mod corespunzător", a asigurat Aliev, potrivit Kremlinului.

Totodată, Vladimir Putin i-a cerut lui Aliev să garanteze "drepturile şi securitatea" armenilor din Nagorno-Karabah în această discuţie telefonică, care a avut loc pe fondul negocierilor demarate între Baku şi responsabili separatişti din Karabah cu privire la reintegrarea acestui teritoriu în componenţa Azerbaidjanului.

Putin şi Aliev au discutat, de asemenea, despre măsurile de depăşire a problemelor umanitare din regiune, care de peste nouă luni este supusă unei blocade din partea Azerbaidjanului, care a tăiat singura cale de comunicare între Armenia şi Nagorno-Karabah, un teritoriu azer populat de 120.000 de etnici armeni , potrivit EFE.

Preşedintele azer s-a angajat să interacţioneze pe aceste teme cu forţele ruse de menţinere a păcii desfăşurate în Nagorno-Karabah din toamna anului 2020, după încheierea ultimului război pentru controlul teritoriului, a precizat Kremlinul.

După ce cu o zi în urmă s-a ajuns la o încetare a focului între autorităţile autoproclamatei republici şi Baku , după o operaţiune militară de 24 de ore lansată în 19 septembrie de Azerbaidjan pentru a restabili "suveranitatea" asupra Nagorno-Karabah, Putin şi Aliev au subliniat importanţa implementării consecvente a acordului cu ajutorul contingentului de menţinere a păcii.

Conform acordului la care s-a ajuns miercuri, liderii din Karabah au fost de acord să dezarmeze complet şi să îşi desfiinţeze unităţile armate.

Putin şi Aliev au convenit, de asemenea, să-şi intensifice negocierile pentru punerea în aplicare a acordurilor trilaterale (Rusia, Azerbaidjan şi Armenia) încheiate între 2020 şi 2022 după războiul de 44 de zile, în care Azerbaidjanul a recâştigat o treime din Nagorno-Karabah, în principal în ceea ce priveşte deblocarea legăturilor de transport, delimitarea frontierelor şi pregătirea unui tratat de pace.

Preşedintele rus a discutat deja miercuri seara cu prim-ministrul armean Nikol Paşinian, exprimându-şi speranţa că, în viitor, situaţia va evolua spre dezescaladare şi stabilizare în regiune, conform EFE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB