Soldații israelieni au avertizat într-un raport „detaliat” asupra atacului iminent asupra Israelului. Indiciul care i-a alarmat

Soldații israelieni au avertizat într-un raport „detaliat” asupra atacului iminent asupra Israelului. Indiciul care i-a alarmat

Soldaţi israelieni de rang inferior au avertizat cu privire la un atac iminent al mișcării islamiste palestinene Hamas asupra Israelului, într-un raport trimis unui ofițer de rang înalt din cadrul serviciilor de informații militare cu trei săptămâni înainte, relatează Financial Times.

Raportul a fost ignorat, fiind catalogat de acel superior drept „scenarii imaginare”, au declarat două persoane la curent cu aceste discuţii.

Santinelele de la graniţa Israelului cu Gaza, în mare parte soldaţi de sex feminin care monitorizează şi analizează fluxul constant de imagini video şi alte date colectate în apropierea gardului electronic ce înconjoară enclava, au trimis un raport detaliat, cu câteva săptămâni înainte de atac, ofiţerului de informaţii de cel mai înalt rang din Comandamentul din sud, au declarat cele două persoane.

Raportul, trimis prin intermediul unui sistem de comunicaţii securizat, conţinea avertismente specifice, inclusiv că Hamas se antrena pentru a arunca în aer posturi de frontieră în mai multe locaţii, a pătrunde pe teritoriul israelian şi a prelua controlul asupra unor kibbutzuri, a declarat una dintre surse, care are cunoştinţă directă despre conţinutul avertismentului.

Soldaţii de rang inferior au mai avertizat, că analiza lor asupra mai multor înregistrări video a arătat că Hamas repeta luarea de ostatici, astfel că au comunicat superiorilor că presimt că un atac este iminent, a declarat sursa respectivă.

Observația care i-a alarmat pe soldați

Semnalul de alarmă care i-a convins să întocmească raportul a fost faptul că au observat un comandant militar de rang înalt al Hamas supraveghind antrenamentul, acesta fiind identificat de santinele în baza de date a Unității 8200, parte din corpului de informaţii israelian.

"Acesta este un scenariu imaginar", a fost reacția ofiţerului de informaţii de rang înalt la primirea raportului, potrivit unei relatări despre comunicările care au avut loc împărtăşită Financial Times.

Nu a fost luată nicio măsură, a precizat persoana respectivă. KAN, televiziunea publică israeliană, a relatat joi seara detalii similare despre un avertisment trimis de soldaţi de rang inferior superiorilor lor. KAN a adăugat că avertismentul includea posibilitatea ca un avion să fie doborât, iar Hamas să îşi arboreze steagurile deasupra teritoriului israelian. O a doua persoană familiarizată cu acest subiect a declarat că faptul că nu s-a luat în serios raportul a devenit o problemă de discuţie, care a ajuns la acţiuni disciplinare, în cadrul comunităţii de informaţii. Această persoană a primit o descriere similară a comunicaţiilor.

Atacul Hamas din 7 octombrie a urmat în mare parte tiparul din raport, incluzând atacul asupra a două kibbutzuri menționate şi utilizarea rachetelor pentru a distrage atenţia armatei israeliene de la intruziunea în curs. Mai multe femei soldat au fost ucise în atac şi un număr necunoscut de soldaţi au fost răpiţi din bazele lor.

Eşecul Israelului de a preveni atacul, care, potrivit guvernului, a ucis peste 1.200 de persoane, este considerat cea mai importantă greșeală a serviciilor de informaţii de când Egiptul şi Siria au lansat un atac surpriză în 1973, în ziua de Yom Kippur, cea mai sfântă zi a iudaismului, relatează Financial Times.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat