Soldaţii ruşi au lăsat în urmă aproximativ 100 de litri de „vodcă de calitate superioară” la centrala nucleară de la Cernobîl, înainte de a se retrage

Soldaţii ruşi au lăsat în urmă aproximativ 100 de litri de „vodcă de calitate superioară” la centrala nucleară de la Cernobîl, înainte de a se retrage

Sute de muncitori au fost ţinuţi ostatici la centrala nucleară disfuncţională timp de săptămâni după ce forţele ruse au preluat controlul regiunii pe 24 februarie — data în care a început războiul din Ucraina.

„Când a început războiul, gardienii din faţă au primit un apel să se retragă, deoarece venea un flux uriaş de trupe ruseşti”, a declarat Julia Bezdizha, purtătoare de cuvânt a centralei nucleare, pentru TWSJ. „Au fugit în principal pentru că era foarte periculos să rămână şi să se angajeze în lupte grele din cauza radiaţiilor ridicate”.

Trupele ruse au început să se retragă din Cernobîl la sfârşitul lunii martie, după ce au fost afectate de „doze semnificative de radiaţii”, au declarat anterior autorităţile ucrainene.

S-a raportat că soldaţii ruşi au săpat tranşee şi au navigat prin centrală fără echipamente de protecţie.

Expunerea la radiaţii poate duce la diferite afecţiuni medicale pe termen scurt şi/sau lung — inclusiv sindromul iradierii acute, cancer şi alte probleme mintale — conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din America.

„Credem că foarte curând [ruşii] vor simţi consecinţele radiaţiilor la care s-au expus. Unii dintre ei le vor simţi în luni de zile, alţii în ani", a declarat Evhen Kramarenko, şeful Agenţiei de Stat a Ucrainei pentru Gestionarea Zonelor de Excluziune, la o conferinţă de presă în aprilie. „Dar oricum, toţi militarii care au fost acolo vor simţi asta la un moment dat”, scrie Business Insider.

El a adăugat că nu este clar cum s-au schimbat nivelurile de radiaţii în apropiere după ce situl — inclusiv solul radioactiv — a fost modificat.

Pe lângă faptul că au lăsat în urmă aproximativ 100 de litri de vodcă bună, trupele ruse au lăsat o mare mizerie la fabrică, potrivit TWSJ.

Muncitorii ucraineni au găsit fecale umane, ecrane de calculator sparte şi pereţi vopsiţi cu spray în întreaga fabrică.

„Fecalele au fost cireaşa de pe tort”, a declarat Aleksandr Barsukov, directorul adjunct al Ecocentrului de la Cernobîl, pentru The Journal.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale