Soldații ucraineni implicați în traversarea râului Nipru au descris ofensiva ca fiind brutală și inutilă, scrie The New York Times

Soldații ucraineni implicați în traversarea râului Nipru au descris ofensiva ca fiind brutală și inutilă, scrie The New York Times

Misiunea luptătorilor ucraineni de pe malul stâng al Niprului este sinucigașă. Aceasta este concluzia jurnaliștilor de la The New York Times, pe baza poveștilor participanților la traversarea râului și a propriilor observații.

Foto Ukrinform

Ofensiva pe malul stâng al Niprului ocupat de ruși a început la jumătatea lunii octombrie. NYT numește această operațiune cea mai recentă încercare a Ucrainei de a sparge apărarea Rusiei în sud și de a schimba valul războiului.

Optimism fără temei

Soldații și pușcașii marini implicați în traversarea râului au descris ofensiva ca fiind brutală și inutilă, deoarece valuri de trupe ucrainene au fost zdrobite pe țărmuri sau în apă înainte de a ajunge pe malul celălalt. Luptătorii ucraineni sunt îngrijorați de pierderile mari și de rapoartele exagerat de optimiste ale oficialilor cu privire la progresul ofensivei.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a reacționat că nu este încă pregătit să comenteze astfel de acuzații ale militarilor, dar a spus că vor da un răspuns în timp util.

Cele mai aprige bătălii s-au desfășurat în satul Krinki, pe malul estic al râului, la 32 km de Herson. Aici, puternice atacuri aeriene rusești au distrus case și au transformat malul râului într-o masă de noroi și copaci devastați.

Luptătorii noi care sosesc pe malul de est trebuie să calce pe trupurile soldaților care zac în noroi. Unii dintre pușcașii marini morți zăceau acolo de două luni, deoarece unitățile nu au putut recupera cadavrele din cauza bombardamentelor intense. Soldații spun că au plătit un preț mare în ceea ce ei numesc lupte zadarnice.

NYT afirmă că de la începutul războiului, oficialii ucraineni au încercat să mențină o narațiune pozitivă, căutând să mențină moralul acasă și să obțină sprijin în străinătate. Nu sunt publicate cifrele victimelor, la fel ca și detaliile eșecurilor trupelor ucrainene.

În cazul Niprului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali au sugerat recent că pușcașii marini ucraineni și-a stabilit un punct de sprijin pe malul de est. Ministerul Afacerilor Externe a emis luna trecută o declarație în care susținea că Forțele Armate au stabilit acolo mai multe fortărețe. Dar pușcașii marini și soldații care au fost acolo spun că acele relatări înfrumusețează situația reală.

"Nu există posturi. Este imposibil să găsești un punct de sprijin acolo. Mișcarea armelor acolo este nerealistă”, a declarat reporterilor NYT Oleksi, un soldat cu experiență care luptă în Krink din octombrie. „Nu este nici măcar o luptă pentru supraviețuire”, a adăugat el. - „Aceasta este o misiune sinucigașă. Nu am văzut așa ceva nici în Bahmut, nici în Soledar”.

Și rușii au pierderi grele

Potrivit unor rapoarte, trupele ruse suferă și ele pierderi grele. Evgheni Karas, comandantul adjunct al Regimentului 14, spune că pușcașii marini suferă, dar atacurile ucrainene au forțat comandamentul rus să trimită o unitate aeropurtată din zona Zaporojie pentru a întări apărarea în zona Nipru.

Potrivit lui Karas, chiar și mici câștiguri teritoriale vor oferi Ucrainei posibilitatea de a lovi rutele rusești de aprovizionare către Crimeea. Dar, în acest moment, operațiunea nu se concentrează pe o breșă, ci pe angajarea și distrugerea a cât mai multor trupe ruse.

Artileria ucraineană și unitățile de drone au un anumit avantaj față de ruși, deoarece sunt situate de-a lungul malului de vest mai înalt al râului. Cu toate acestea, în timp ce artileria rusă a fost suprimată în unele zone, forțele ruse au răspuns cu bombardamente aeriene devastatoare, lovituri cu rachete și numeroase lovituri cu drone.

Marin Maxim, care a fost tratat în spital după ce a fost rănit în Kriniki, a declarat pentru NYT că dintre cele 10 persoane din unitatea sa, jumătate au murit sau au dispărut, niciunul dintre cei vii nu a supraviețuit fără răni.

Anterior, șeful Consiliului Rezerviștilor Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, Ivan Timocko, a asigurat că situația de pe malul stâng al Niprului este în favoarea Kievului. În prezent, râul va îngheța, iar acest lucru va permite trupelor ucrainene să-l traverseze, precum și să transporte echipamente grele.

Vineri, 15 decembrie, Institutul pentru Studiul Războiului a susținut că rușii au reușit să recupereze mai multe poziții de la apărătorii ucraineni de pe malul stâng al Niprului. După aceea, Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt Armatei de „Sud” a vorbit despre situația de acolo, afirmând că în această parte a regiunii sunt concentrate câteva zeci de mii de invadatori, o mulțime de echipamente și arme.

"Am înțeles că menținerea pozițiilor, opunându-se forțelor inamicului, pe care le concentra pe malul stâng, ar fi o muncă grea și sângeroasă. Cu toate acestea, puteți admira curajul soldaților noștri, - a subliniat ea. Pozițiile sunt deținute, niciunul nu s-a predat, în ciuda faptului că inamicul continuă din când în când să asalteze pozițiile și să încerce să ne doboare din teritoriile ocupate.

În prezent, o luptă contra bateriei este în desfășurare pe malul stâng, artilerii ucraineni servesc drept sprijin puternic pentru restul soldaților. Utilizarea dronelor de atac și recunoașterea aeriană dă și ea roade, deși acest proces a fost complicat de vremea din ultimele zile.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate ucrainene din Sud a mai subliniat că rușii încearcă acum să pună piciorul pe a doua linie de apărare, unde există structuri din beton armat. Ei economisesc echipament, așa că asalturile infanteriei au fost predominante acolo în ultima vreme, a precizat Humeniuk.

În 17 noiembrie, pușcașii marini ai ucrainei au confirmat că au stabilit pe trei capete de pod pe malul stâng al regiunii Herson. Forțele Kievului au adăugat ulterior că înaintarea apărătorilor acolo este de la trei până la opt kilometri de coastă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?