Soldații ucraineni și ceceni încheie un pact secret pentru a „distruge” din interior imperiul lui Putin

Soldații ucraineni și ceceni încheie un pact secret pentru a „distruge” din interior imperiul lui Putin

Ororile din Ucraina reprezintă o imagine extrem de familiară pentru Maga, un luptător cecen în vârstă de 30 de ani care a vorbit sub protecția anonimatului pentru The Daily Beast.

FOTO: Profimedia

„Aceleași torturi, aceleași gropi comune... lucrurile pe care rușii le fac în Ucraina, le făceau și în Cecenia”, a declarat Maga pentru The Daily Beast din ascunzătoarea unității sale din estul Ucrainei luna trecută. „Ei doar vin și îi distrug pe toți cei care ar putea fi împotriva lor”.

După ce a luptat mai întâi pentru a apăra Kievul - și apoi în luptele pentru eliberarea regiunii Harkov - Maga a spus că atrocitățile pe care le-a văzut în invazia lui Putin se potrivesc cu poveștile spuse de rudele sale, care au luptat în războaiele pentru independența Ceceniei față de Federația Rusă în anii 1990, notează Yahoo News.

În timp ce o mare parte a lumii a fost șocată de atrocitățile sângeroase comise de forțele lui Putin în orașe precum Mariupol și Bucha, pentru mulți ceceni nimic din toate acestea nu a fost o surpriză.

Acum, această traumă comună pare să fi format o legătură între cecenii care s-au adunat în Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei lui Putin și noii lor tovarăși ucraineni, care au convenit că, odată ce războiul se va termina aici, vor lupta pentru o Cecenie liberă.

Rusia este acuzată că și-a răpit proprii cetățeni pentru a lupta în războiul din Ucraina

„Dacă voi fi în viață, voi participa la eliberarea Ceceniei”, a declarat Alexander, un ucrainean de 43 de ani care luptă în batalionul Dzhokhar Dudayev. „De ce? Pentru că pentru mine sunt frați. Am adoptat multe de la ei: modul în care se raportează la viață și la moarte, modul în care se raportează la bătrâni”.

Barba, părul și îmbrăcămintea îi sunt tunse în stilul local - deși își păstrează credința creștină, pare cecen, cu excepția numelui. Batalionul lui Alexander și Maga conține o parte din cei aproximativ 1.000 de ceceni care luptă pentru Ucraina, văzând o linie directă între lupta Ucrainei pentru eliberarea teritoriului său și lupta Ceceniei pentru independență.

Membrii batalionului au vorbit cu The Daily Beast cu condiția ca numele lor de familie să fie omise, iar fețele lor să nu fie fotografiate. Aceștia au luptat recent pe linia frontului în Bahmut, unde spun că tacticile rusești sunt la fel ca cele ale sovieticilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: „Capturează teritoriul”, fără să le pese de viețile soldaților lor sau ale civililor ucraineni prinși în focul încrucișat, a declarat un membru.

Grupul păstrează un arsenal de mare putere în interiorul casei din oraș, inclusiv mitraliere de calibru 30 și 50, puști de asalt AK74 și lansatoare de grenade propulsate de rachete. Afară, unii bărbați găteau carne pe un grătar, fumau țigări, verificau armele. Un cățeluș bine îngrijit se învârtea prin curte, pocnind bucățele de mâncare scăpată. Pe ecusonul unuia dintre soldați se vedea albastru și galben ucrainean, urmat de un verset din Coran în arabă (majoritatea cecenilor sunt musulmani).

Parlamentul ucrainean a adoptat deja o rezoluție prin care declară Cecenia ca fiind un stat independent, ocupat de Rusia, și a denunțat ceea ce au numit genocidul poporului cecen. Maga a declarat că s-au înrolat mulți voluntari ucraineni care doresc să lupte - nu doar în Ucraina, ci chiar în interiorul Federației Ruse.

„Recruții vin aici tot timpul”, a spus el. „Ei trec prin antrenamente și, desigur, toată lumea se pregătește să elibereze Cecenia și alte teritorii care sunt ocupate, pentru că mai sunt și Tatarstan, Daghestan și Ingușetia”. Aceasta, crede el, va fi singura modalitate de a opri definitiv puterea imperială rusă. „Toate gazele și petrolul nu provin de pe teritoriul rusesc, ci din toate țările și teritoriile ocupate”

Trupele din aceste regiuni cu minorități etnice au constituit cea mai mare parte a cărnii de tun rusești în acest război, o analiză BBC estimând că au murit de 10 ori mai mulți bărbați din Daghestan, regiune cu majoritate musulmană decât cei din Moscova. Unii critici susțin că acest lucru este rezultatul direct al unei strategii cinice a lui Putin: evitarea reacțiilor interne prin faptul că minoritățile etnice sunt cele care poartă greul măcelului. „Rușii nu vor merge de fapt să lupte ei înșiși”, a spus Maga.

Ascensiunea și controlul lui Putin

Ascensiunea și controlul lui Putin asupra puterii se datorează în mare parte războaielor din Cecenia. Cecenii au câștigat primul război, luptând între 1994 și 1996 împotriva unei puteri de foc copleșitoare și distrugând în cele din urmă legitimitatea fragilă a noului stat democratic rus. În 1999, când Putin a preluat funcția de prim-ministru, a declanșat un al doilea război care a zdrobit proaspăta Republică Cecenă.

Tacticile sale de acolo au fost premergătoare celor care au îngrozit lumea în Ucraina. El a folosit avantajul copleșitor al Rusiei în materie de artilerie și avioane pentru a rade la pământ capitala cecenă Groznîi. Avea să repete această tactică de mai multe ori în Ucraina - cel mai notoriu în Mariupol, dar și în Severodonetsk, Volnovakha și Bahmut.

Alexander a recunoscut că până și el obișnuia să găsească propaganda rusă convingătoare. „Ni s-a spălat constant creierul că cecenii sunt dușmanii noștri. Ni se spunea asta la televizor toată ziua. Musulmani, teroriști, etc. Dar să spunem că nu aveam sursele care să ne permită să o evaluăm în mod critic. Aveam o singură sursă: ziarele și televizorul, iar voi le credeați!”. El este extrem de descurajat de conaționalii săi și chiar de membrii familiei sale care - în ciuda accesului la internet și la rețelele de socializare - încă mai cred propaganda rusă despre războiul din Ucraina.

„De ce oamenii care locuiesc dincolo de graniță au acum toate instrumentele... De ce nu pot lua o altă sursă de informații, să le citească, să le compare și să se gândească: "Oh, dar de ce facem asta? Care este scopul tuturor acestor lucruri?”, a spus el. „Li s-a spălat creierul că luptă împotriva unui fel de fascism mitic și că își protejează patria. Cum poți să-ți protejezi patria când te afli pe teritoriul altcuiva?”.

Dar cecenii din unitatea lui Alexander nu sunt singurii care luptă în acest război. Alți aproximativ 9.000 de ceceni, loiali guvernatorului instalat de Kremlin, Ramzan Kadîrov, luptă pentru Rusia în Ucraina. Aceștia au devenit cunoscuți nu doar pentru brutalitatea lor, ci și pentru tendința de a posta videoclipuri cu luptele lor pe TikTok.

Cecenii care luptă pentru Ucraina doresc, de asemenea, să curețe numele națiunii lor.

Pentru Maga, singurul lucru care va aduce libertatea în Cecenia nu este doar înfrângerea în războiul din Ucraina, ci și sfârșitul imperiului rus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?