Solicitările Comisiei de la Veneția pentru PSD-ALDE: Renunțarea la modificările aduse în Codul penal infracțiunilor de abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influență și delapidare!

Solicitările Comisiei de la Veneția pentru PSD-ALDE: Renunțarea la modificările aduse în Codul penal infracțiunilor de abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influență și delapidare!

Solicitările Comisiei de la Veneția pentru PSD-ALDE: Renunțarea la modificările aduse în Codul penal infracțiunilor de abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influență și delapidare. Reconsiderarea tuturor modificărilor aduse Codului de procedură penală
Comisia de la Veneția solicită autorităților de la București să renunțe la cele mai controversate modificări aduse Codului penal și cere punctual să revină asupra articolelor privind abuzul în serviciu, dare de mită, traficul și cumpărarea de influență și delapidarea. De asemenea, instituția recomandă reconsiderarea în întregime a modificărilor aduse Codului de procedură penală, relatează  G4Media.ro .

Solicitările se regăsesc în concluziile Comisiei de la Veneția, care a dezbătut vineri modificările aduse de PSD-ALDE legilor Justiției și Codurilor penale.

În ceea ce privește Codul penal, Comisia de la Veneția recomandă:

- Reconsiderarea și modificarea articolelor care incriminează infracțiunile de corupție, în mod special darea de mită (art. 290) – în forma modificată, prevederea îi descurajează pe cei care dau mită să coopereze cu anchetatorii -, traficul de influență și cumpărarea de influență (art. 291 și 292), delapidarea (art. 295) și abuzul în serviciu (art. 297);

- reconsiderarea și modificarea altor prevederi cu impact mai general, precum articolele care vizează termenele de prescripție (art. 154 – 155) – forma în care au fost modificate reprezintă un risc uriaș ca multe infracțiuni să fie prescrise înainte de a putea fi investigate și judecate -, mărturia mincinoasă(art. 273) și compromiterea intereselor Justiției (art. 277);

- reconsiderarea și modificarea prevederilor referitoare la confiscarea extinsă(art. 112 indice 1), definiția funcționarului public (art. 175) și pedeapsa accesorie (art. 65) pentru a le aduce la standardele prevăzute de obligațiile internaționale ale României.
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”