Soluţie în pandemie pentru încasarea taxelor bisericeşti. „Credincioşii să pregătească din timp un plic“

Soluţie în pandemie pentru încasarea taxelor bisericeşti. „Credincioşii să pregătească din timp un plic“

Reprezentanţii unei biserici ortodoxe din judeţul Sălaj au găsit o metodă prin care să poată încasa contribuţiile băneşti, respectând, în acelaşi timp, regulile de distanţare socială.

Conform rânduielii bisericeşti, până la Bobotează, preoţii ortodocşi şi catolici umblă cu  Iordanul  - un vechi obicei prin care sunt sfinţite casele credincioşilor. Pentru că suntem în plină pandemie, reprezentanţii unui lăcaş de cult din judeţul Sălaj au găsit o soluţie pentru ca putea încasa taxa de pomelnic, taxa de cult şi cea pentru cruce, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Pe pagina de  Facebook a Bisericii Ortodoxe "Intrarea Maicii Domnului în biserică" din Şimleu Silvaniei  a fost postat un anunţ, prin care enoriaşii sunt informaţi cu privire la programul în baza căruia preoţii vor sfinţi locuinţele, dar şi la regulile pe care oamenii trebuie să le respecte. O atenţie aparte este acordată modului în care se vor încasa contribuţiile băneşti, credincioşii fiind înştiinţaţi că trebuie să pregătească din timp plicul cu bani. 

„Se recomandă ca, pentru respectarea regulilor de distanţare şi pentru reducerea timpului întâlnirii, credincioşii să pregătească din timp un plic, pe care să noteze numele familiei şi adresa, în care pot pune, după caz şi după dorinţa fiecăruia, pomelnicul familiei pentru pomenirile anuale (15 lei/nume/an), taxa de cult (100 lei/an/major angajat) şi pentru cruce. Ulterior, în acelaşi plic, fiecare îşi va primi chitanţa la biserică.

În cazul în care programul afişat va suferi modificări din motive temeinice (ex: înmormântare, etc.) este important de reţinut, ca regulă principală, faptul că preotul nu va veni la sfinţirea caselor după ora 20:00!", se arată în postarea ce a fost distribuită pe mai multe grupuri de Facebook. 

Mersul cu Iordanul este o veche rânduială bisericească şi presupune sfinţirea caselor credincioşilor ortodocşi şi catolici. Însoţiti de alţi slujitori ai bisericii, preoţii pornesc acest ritual încă din prima zi a anului, astfel încât până în ajun de Bobotează să poată vesti botezul Mântuitorului şi pentru a binecuvânta casele tuturor enoriaşilor.

Cu prilejul acestei vizite pastorale, cu ajutorul unui mănunchi de busuioc cufundat în vasul cu apă sfinţită, preoţii stropesc prin casă şi îi binecuvântează pe toţi membrii familiei, lucrurile pe care aceştia le folosesc, dar şi întreaga gospodărie. 

În tot acest timp, preotul ţine în mâna dreaptă crucea şi cântă Troparul Bobotezei: "În Iordan botezându-Te, Tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, că glasul părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te şi Duhul, în chip de porumb, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie". 

Acest ritual se execută anual, întrucât sărbătoarea Bobotezei este considerată una a reînnoirii, a începutului unei noi vieţi duhovniceşti.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”