Sonda chineză Chang'e-4 a călătorit 367 metri pe faţa îndepărtată a Lunii

Sonda chineză Chang'e-4 a călătorit 367 metri pe faţa îndepărtată a Lunii

Modulul chinez de aselenizare Yutu-2 a parcurs 367,25 de metri pe partea îndepărtată a Lunii pentru a efectua explorări ştiinţifice, relatează luni agenţia Xinhua.

Atât modulul de aselenizare cât şi roverul Chang'e-4 al misiunii şi-au încheiat sâmbătă activitatea în cea de-a 14-a zi selenară şi au intrat în mod de hibernare în timpul nopţii selenare, potrivit Centrului pentru explorare selenară şi program spaţial din cadrul Administraţiei Spaţiale Naţionale din China.

Pe parcursul celei de-a 14-a zi selenare, Yutu-2 a continuat să se deplaseze pe ruta prestabilită. Instrumentele ştiinţifice cu care sunt dotate modulul de aselenizare şi roverul au funcţionat în mod corespunzător.

Detectorul de radiaţie de neutronică şi spectrometrul radio de frecvenţă joasă de pe lander au funcţionat normal şi au obţinut date ştiinţifice în mod direct. Pe rover, instrumentul de spectroscopie în infraroşu îndepărtat, camera panoramică, detectorul de atom neutru şi radarul selenar au efectuat explorări ştiinţifice conform planificării.

Sonda chineză Chang'e-4, lansată la data de 8 decembrie 2018, a aselenizat în premieră, la 3 ianuarie 2019, în craterul Von Karman din bazinul Aitken aflat la Polul Sud, pe partea întunecată a Lunii.

Roverul Yutu-2 (Iepurele de Jad 2), a depăşit perioada prevăzută de funcţionare, de trei luni, devenit astfel cel mai durabil robot aflat pe suprafaţa Lunii.

O zi pe Lună echivalează cu 14 zile pe Pământ, iar noaptea selenară are aceeaşi durată.

Sonda Chang'e-4 intră în hibernare în timpul nopţii selenare din cauza cantităţii insuficiente de energie solară.

China intenţionează să lanseze sonda Chang'e-5 în 2020 pentru a aduce mostre selenare pe Pământ. Chang'e-5 include un modul de aselenizare, o sondă orbitală, o platformă de urcare şi un dispozitiv de returnare. Sarcinile cheie ale misiunii vor fi colectarea de mostre selenare, decolarea de pe Lună, întâlnirea şi amplasarea pe orbita selenară şi reintrarea cu viteză mare în atmosfera Pământului, notează Xinhua. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...