Sonda lunară Peregrine a ars deasupra Pacificului de Sud, după misiunea eșuată | VIDEO

Sonda lunară Peregrine a ars deasupra Pacificului de Sud, după misiunea eșuată | VIDEO

Modulul de aselenizare Peregrine lansată săptămâna trecută pentru a încerca să aterizeze pe Lună și-a încheiat misiunea în flăcări deasupra Pacificului, relatează BBC.

FOTO: EPA-EFE

Sonda Peregrine a suferit o defecțiune la sistemul de propulsie care a anulat orice perspectivă de aselinizare și a fost programată să se autodistrugă.

Operatorul privat, Astrobotic, cu sediul în Pittsburgh, a reglat aeronava în atmosfera terestră pentru a arde.

O stație de urmărire din Canberra, Australia, a confirmat pierderea semnalului cu Peregrine la ora 20:59 GMT.

Se aștepta ca puține rămășițe ale lui Peregrine să rămână intacte până la suprafața oceanului și să se lovească departe de orice populație.

Obiectivul sondei a fost de a livra cinci instrumente Nasa pe suprafața Lunii, pentru a studia mediul local înainte de întoarcerea astronauților la sfârșitul acestui deceniu.

Dacă nava Peregrine ar fi reușit să aterizeze cu succes, ar fi devenit prima misiune americană din ultima jumătate de secol care ar fi reușit acest lucru și prima întreprindere privată care ar fi reușit această performanță.

Până în prezent, doar agențiile guvernamentale din SUA, Uniunea Sovietică, China și India au reușit aselenizări controlate pe Lună.

Misiunea privată Peregrine a fost lansată săptămâna trecută de la centrul spaţial Cape Canaveral din statul american Florida.

La scurt timp după lansare s-a produs o defecţiune la sistemul de propulsie, care a condus la o scurgere de combustibil.

Inginerii au reuşit să stabilizeze capsula pentru o perioadă, însă obiectivul de a asoliza pe Lună a fost abandonat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?