Sonda spaţială Osiris-Rex a reuşit probabil să colecteze fragmente de asteroid, afirmă NASA

Sonda spaţială Osiris-Rex a reuşit probabil să colecteze fragmente de asteroid, afirmă NASA

Agenţia spaţială americană a publicat miercuri primele imagini ce prezintă operaţiunea de colectare a unor eşantioane din scoarţa asteroidului Bennu de către sonda Osirix-Rex în ziua precedentă, care arată că dispozitivul spaţial a reuşit să capteze astfel de mostre de nisip şi de praf cosmic, informează AFP.

Sonda americană a atins timp de aproximativ şase secunde scoarţa asteroidului Bennu pentru a colecta, cu ajutorul unui braţ robotizat, eşantioane de nisip şi de praf de pe scoarţa acelui corp ceresc, ridicate de pe suprafaţa lui cu ajutorul unui jet de gaz comprimat.

În succesiunea de fotografii realizate în timpul apropierii de Bennu, braţul robotizat al sondei americane poate fi văzut în timp ce se apropie de scoarţa asteroidului, apoi sparge o rocă destul de mare, ce pare că se fărâmiţează în momentul contactului. Este o veste bună, a explicat Dante Lauretta, coordonatorul misiunii, deoarece acea procedură ar fi creat fragmente ce puteau fi mai uşor de colectat de către braţul robotizat.

Apoi, un jet de azot a proiectat deasupra scoarţei asteroidului un nor de praf şi nisip, conform imaginilor obţinute de NASA. Şi această procedură este considerată o veste bună.

"Concluzia, bazată pe imaginile pe care le-am primit până în prezent, este că operaţiunea de prelevare de mostre s-a desfăşurat foarte bine, aşa cum speram", a adăugat acelaşi cercetător de la NASA.

Probabilitatea ca mostrele de materie cosmică să fi fost colectate "a crescut foarte mult", a mai spus el.

Zilele următoare vor furniza verdictul final: mai întâi, pe baza fotografiilor cu mostrele depozitate în interiorul sondei, apoi cu măsurarea exactă a cantităţii lor, printr-o manevră de rotaţie a sondei, sâmbătă, iar un raport final este aşteptat pentru ziua de luni. Obiectivul misiunii constă în recoltarea unei cantităţi de cel puţin 60 de grame.

Sonda nu a fost avariată în urma contactului cu asteroidul, mecanismul de prelevare de eşantioane a funcţionat corect, iar Osiris-Rex s-a îndepărtat apoi până la o distanţă sigură în raport cu Bennu.

"Misiunea Osiris-Rex a întrecut toate aşteptările", a declarat administratorul general al NASA, Jim Bridenstine, care a felicitat echipa coordonatoare a misiunii.

Sonda americană urmează să aducă pe Terra eşantioanele colectate de pe suprafaţa asteroidului Bennu, iar întoarcerea ei este programată pentru septembrie 2023. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa