Sondaj: 86% dintre români susțin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese

Sondaj: 86% dintre români susțin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese

86% dintre români susțin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese, potrivit sondajului național "Percepțiile și atitudinile populației privind conflictul de interese la nivel central și local, în România", care a fost lansat luni și al cărui beneficiar este Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Sursa foto: ipp.ro

Aproape jumătate (43%) dintre respondenți declară că persoana care se află într-un conflict de interese ar trebui demisă din funcție, iar 36% consideră că pentru același lucru cetățeanul respectiv ar trebui trimis în judecată. 11% spun că, în această situație, persoana ar trebui să fie sancționată administrativ.

Potrivit sondajului, dacă ar cunoaște un caz de conflict de interese, 53% dintre respondenți afirmă că ar comunica despre el persoanei sau instituției abilitate.

"Dintre aceștia, 48% s-ar adresa ANI sau DNA și tot 48% s-ar adresa conducerii instituției. Dintre cei care nu ar sesiza cazul nimănui, spun că nu ar face acest lucru pentru că nu ar ajuta la nimic (32%), pentru că acest lucru le-ar crea probleme (31%) sau pentru că nu este responsabilitatea lor (22%)", se arată în sondaj.

Aproape două treimi dintre respondenți consideră că cele mai frecvente cazuri de conflicte de interese sunt întâlnite în rândul instituțiilor de la nivel central (Guvern, Parlament, ministere, agenții), iar aproape o treime cred că fenomenul este mai răspândit în rândul instituțiilor locale (primării, consilii locale, consilii județene).

Dintre instituțiile evaluate nominal în cadrul cercetării, cele în rândul cărora conflictul de interese este cel mai răspândit, în opinia respondenților, sunt: Parlamentul (86%), Guvernul (85%) și Primăriile (78%). La capătul clasamentului se află școlile (34%), Biserica (37%) și mediul privat (40%).

55% dintre respondenți spun că au auzit de Agenția Națională de Integritate. Dintre aceștia, 50% au o părere bună sau foarte bună despre activitatea ANI, iar 34% au multă sau foarte multă încredere în această instituție. 67% dintre cei care au auzit de ANI consideră că atât activitățile de educare și prevenire a conflictului de interese, cât și sancționarea conflictului de interese sunt la fel de importante, iar ANI ar trebui să acorde importanță amândurora.

Sondajul a fost realizat în perioada 10 — 24 martie, pe un eșantion de 1.085 de subiecți de 18 ani și peste, fiind reprezentativ la nivelul populației adulte neinstituționalizate din România. Marja de eroare este de +/-3%.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului "Identificarea timpurie și prevenirea conflictelor de interese în administrația publică locală", implementat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat