Sondaj: Biserica, în topul instituţiilor în care românii au încredere. Procentul, dublu față de luna trecută

Sondaj: Biserica, în topul instituţiilor în care românii au încredere. Procentul, dublu față de luna trecută

Biserica şi Armata se află în continuarea în topul instituţiilor în care românii au cea mai mare încredere, alături de Poliţie şi Academia Română, potrivit unui sondaj LARICS. Față de luna precedentă, încrederea în Biserică s-a dublat.

Românii au în continuare mare încredere în Biserică. FOTO Arhiepiscopia Argeșului

Este vorba despre un sondaj realizat Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

"Rezultatul măsurătorii noastre nu este foarte diferit de cel de anul trecut - chestiunea asta este foarte bună, pentru că vorbim despre un fenomen care are o anumită stabilitate în timp, nu e un fenomen care se schimbă în funcţie de ce vedem la televizor, în funcţie de ce se întâmplă în fiecare lună etc. Începem să identificăm nişte structuri atitudinale cu o anumită stabilitate", a declarat, miercuri, Darie Cristea, cercetător la ISPRI, prodecan al facultăţii de sociologie a Universităţii din Bucureşti, citat de Agerpres .

Potrivit datelor, 66,3% (n.r. dublu față de acum o lună) dintre români au încredere multă sau foarte multă în Biserică, 61,4% în Armată, 60,2% au încredere în Academia Română, 48,3% în Poliţie, iar 43,3% au încredere în Primăria din localitatea unde locuiesc.
Cea mai puţină încredere o prezintă, potrivit sondajului, partidele politice, Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia.
Relaţiile dintre diversele religii şi confesiuni din ţara noastră sunt privite de români ca fiind bune (63,4%) sau foarte bune (15,1%).

Cum arătau procentele la începutul lunii noiembrie

În noiembrie 2022, un barometru al securității, realizat de Academia Română și LARICS , în parteneriat cu Ambasada SUA în România, arătă că pe primul loc la nivelul încrederii era atunci tot Biserica, având 31,5% foarte multă și 24,1% multă, secondată de Armată, cu 23,6% foarte multă, iar 42,8% multă. Podiumul era atunci completat de Academia Română, cu 19,5 foarte multă, iar 45,7% multă.

În top 5 mai erau, în noiembrie, NATO, cu 16,4% foarte multă încredere și cu 37,3% multă încredere, apoi Serviciul Român de Informații, cu 14,2% foarte multă încredere și 35,5% multă încredere. Pe locurile 6 și 7 privind nivelul încrederii se situau Ministerul de Externe (12,7 % foarte multă încredere și 36,1 % multă încredere) și Uniunea Europeana (10,6% foarte multă încredere și 29, 2% multă încredere).

La polul opus, Parlamentul se afla și atunci tot pe ultimul loc la instituțiile măsurate în barometru, doar 3,3% având foarte multă încredere, în timp ce multă încredere în legislativ aveau doar 9,6% din cei întrebați.

Barometrul de Securitate a României, ediția 2022 , a fost lansat la începutul lunii noiembrie. Datele Barometrului provin dintr-un sondaj reprezentativ la nivel național pentru populația adultă neinstituționalizată a României.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?