Sondaj: ce cred rușii despre războiul din Ucraina

Sondaj: ce cred rușii despre războiul din Ucraina

Un sondaj realizat recent arată o discrepanță semnificativă între percepțiile tinerilor și bătrânilor din Rusia asupra continuării războiului din Ucraina.

FOTO Shutterstock

Potrivit unui sondaj realizat de Russian Field și preluat de Kommersant, 62% dintre rușii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani își doresc tratative de pace în locul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina, o opțiune preferată doar de 36% dintre cei de peste 60 de ani. Per ansamblu, 45% dintre respondenți spun că vor continuarea războiului, în timp ce 44% preferă negocierile de pace.

În cazul unui nou val de mobilizare pentru război, situația se schimbă în privința tratativelor de pace, 54% preferându-le, iar 35% fiind pentru continuarea ostilităților.

În ceea ce privește acțiunile forțelor armate ale Rusiei în Ucraina, 58% dintre participanții la sondaj le evaluează drept pozitive, în timp ce 21% le consideră greșite.

De asemenea, 64% dintre respondenți - cel mai ridicat procentaj din cele 12 realizate de Russian Field de la începutul războiului - se pronunță pentru un atac asupra Kievului. Dintre respondenții care au încredere în sursele oficiale de informare din Rusia (46%), adică din televiziunile, site-urile și ziarele aflate sub aripa regimului Putin, 84% consideră că Rusia se îndreaptă într-o direcție bună pe câmpul de luptă, iar 74% își doresc un atac asupra Kievului.

Potrivit Kommersant, rușii cred că războiul va continua, procentajul în acest sens fiind în creștere, la 49% în acest moment. În martie 2022, această perspectivă era văzută de numai 13% dintre respondenți.

Întrebați despre „cea mai relevantă strategie” în condițiile actuale, 39% își doresc trecerea la acțiuni ofensive, 30% sunt în favoarea menținerii pozițiilor obținute și 12% solicită pentru retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina. Russian Field notează că proporția susținătorilor ofensivei este mai mare în rândul celor care au încredere în propaganda furnizată de Kremlin.

În general, rușii consideră războiul din Ucraina un eveniment care se petrece departe de ei, remarcă autorii sondajului. 40% dintre respondenți s-au săturat de știrile legate de război, iar 11% au întrerupt legăturile cu o rudă sau un un prieten din cauza unui dezacord pe tema agresiunii militare din Ucraina.

Sondajul a fost efectuat în perioada 16-19 iunie pe un eșantion de 1.600 de respondenți adulți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat