Sondaj CURS: Nicușor Dan, în scădere după intrarea în cursă a Gabrielei Firea. Cum arată procentele pentru alegerile europarlamentare

Sondaj CURS: Nicușor Dan, în scădere după intrarea în cursă a Gabrielei Firea. Cum arată procentele pentru alegerile europarlamentare

Un sondaj CURS o plasează pe Gabriela Firea, candidatul PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei, pe locul doi, după Nicușor Dan, la o distanță de trei procente. În același timp, candidatul PUSL Cristian Popescu Piedone scade la 25%, urmat de candidatul PNL, Sebastian Burduja, care are 12%.

Actualul și fostul primar sunt primii cotați în intenția de vot pentru PMB FOTO Mediafax / Colaj

Nicușor Dan, candidat independent, susținut de USR, PMP, Forța Dreptei și REPER, este plasat pe primul loc cu un procent de 29% în intenția de vot pentru Primăria Capitalei, potrivit unui ultim sondaj CURS.

Actualul primar este urmat de Gabriela Firea, candidatul PSD, care are un procent de 26% și de candidatul PUSL Cristian Popescu Piedone, care are un procent de 25%.

Pe locul patru este plasat candidatul PNL, Sebastian Burduja, fiind cotat cu 12%, în timp ce candidatul AUR, Mihai Enache are 7%.

image

PSD, pe primul loc în intenția de vot pentru Consiliul General în București

Pentru Consiliul General al Municipiului București, acolo unde PSD și PNL candidează separat, social-democrații sunt plasați pe primul loc în intenția de vot cu un procent de 33%, fiind urmați de Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) cu un procent de 23%. PNL are 17%, urmat de AUR cu 10% și PUSL cu 8%.

image

Alianța PSD-PNL, pe primul loc la europarlamentare

La alegerile pentru Parlamentul European pe primul loc este plasată alianța PSD-PNL cu un procent de 48%, urmată de alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), care are un procent de 24%, AUR cu 10%, PUSL cu 8% și SOS România cu 3%.

image

Sondajul a fost realizat în perioada 2-9 aprilie, pe un eşantion de 1067 de respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, reprezentantiv pentru populaţia adultă rezidentă din Municipiul Bucureşti, probabilist, multistadial, stratificat. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor. Validarea eşantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS. Datele au fost ponderate în funcţie de vârsta electoratului bucureştean.

Cum se împart procentele candidaților pentru Primăria Capitalei

„E clar că sunt trei candidați care au șanse reale. Acest lucru este cert”, a explicat sociologul Alfred Bulai pentru „Adevărul”, arătând că procentele lui Nicușor Dan ar urma să fie mai mari la alegeri.

Doamna Firea în mod logic are prima șansă să fie în fața domnului Piedone pentru că domnul Piedone și doamna Firea se bat pe același electorat. O parte din electoratul PSD mergea la Piedone pentru că nu era foarte clar care este candidatul PSD”, a explicat sociologul, arătând că „Piedone, la rândul lui, nu o să scadă foarte mult pentru că el are și electoratul lui personal”.

De asemenea, potrivit sociologului, candidatul PUSL scade și din procentul candidatului AUR, Mihai Enache, în contextul în care Cristian Popescu Piedone având „priză” la electoratul AUR. „Înseamnă că domnul Piedone nu o să scadă de un anumit nivel, singura scădere dramatică poate fi dacă Piedone renunță la candidatură”, a mai arătat sociologul.

Candidatura lui Burduja, „deserviciu” pentru Gabriela Firea

În privința candidatului PNL, Sebastian Burduja, sociologul a explicat că „nu are cum să crească peste cota partidului”, însă îi face un „deserviciu” Gabrielei Firea, care ar fi obținut în cazul unei candidaturi comune PSD-PNL mai mult cu 5-6 procente.

Încearcă să tragă PNL în sus, în Consiliul Local. De fapt ăsta este scopul”, a mai explicat Alfred Bulai cu privire la candidatul PNL pentru Primăria Capitalei.

Potrivit sociologului, în funcție de rezultatul alegerilor din 9 iunie, va fi discutată strategia partidelor Coaliției de guvernare pentru prezidențialele din toamnă. „Dacă nu căștigă doamna Firea, o să apară discuții că era mai bun Cîrstoiu, vor găsi vinovați. Vor câștiga în foarte multe locuri în alianță și ideea de a nu fi în alianță înseamnă eșec. Dacă câștigă doamna Firea, atunci se dovedește că PNL este în plus și că PSD ar putea să lucreze singur, ceea ce va duce la moartea PSD pentru că strategia de a avea un singur candidat al lor este pierzătoare la prezidențiale oricine ar fi în turul doi”, a mai explicat sociologul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”