Sondaj: Majoritatea țărilor preferă conducerea globală a SUA, nu a Chinei

Sondaj: Majoritatea țărilor preferă conducerea globală a SUA, nu a Chinei

Aprobarea globală a conducerii SUA a scăzut cel de-al doilea an de mandat al președintelui Biden, potrivit unui sondaj Gallup. Ancheta de opinie a fost realizată în ultima partea anului 2022 - după retragerea haotică a SUA din Kabul și, de asemenea, după invazia Rusiei în Ucraina.

Joe Biden, în scădere în sondajele realizat la nivel internțional FOTO AFP

În timp ce favorabilitatea internațională a lui Biden este în scădere, SUA continuă în sondaje cu mult înaintea Chinei și Rusiei, relatează axios.com

Astfel, aprobarea medie a conducerii SUA a scăzut de la 41% la 39% în Europa și de la 52% la 36% în America. Cu toate acestea, China se află înaintea SUA doar în câteva țări, iar Rusia, surprinzător, nu se află printre ele. Aprobarea medie a conducerii chineze este de doar 16% în Europa și 23% în America.

În Africa subsahariană, aprobarea conducerii atât a SUA (59%), cât și a Chinei (52%) tinde să fie relativ ridicată. În Asia, China stă bine în Pakistan și Iran, în timp ce aprobarea SUA este mult mai mare în India. Conducerea SUA este deosebit de populară în Kosovo (90%), Polonia (80%), Nigeria (78%), Israel (65%) și Filipine (62%) și în special nepopulară în Rusia (4%), Iran (8%) și teritoriile palestiniene (13%).

În același timp, aprobarea conducerii ruse a scăzut accentuat, deși a rămas uimitor de ridicată într-o mână de țări africane. În Mali, de exemplu, unde mercenarii ruși din grupul Wagner sunt prezenți, aprobarea a fost de 90%.

Cum s-a schimbat percepția lumii asupra Rusiei după invazia în Ucraina

Favorabilitatea față de conducerea Rusiei s-a prăbușit în întreaga lume după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie neprovocată a Ucrainei în februarie 2022, potrivit unui nou sondaj Gallup.

În premieră, majoritatea lumii dezaprobă conducerea Rusiei, a cărei cotă de favorabilitate a scăzut în 2022 la 21%, de la 33% în 2021.

„Contrar unor impresii, SUA și aliații săi nu sunt singurii cărora le pasă de invazia Rusiei în Ucraina, în 2022. Sondajele Gallup efectuate 137 de țări arată că imaginea Rusiei a avut de suferit în întreaga lume de când a început războiul din Ucraina. Pentru prima dată în istoria Gallup de sondare a popularității liderilor mondiali, majoritatea lumii dezaprobă conducerea Rusiei”, scrie Gallup.

Majoritățile din 81 de țări au exprimat o opinie defavorabilă față de conducerea Rusiei. Democrațiile cu venituri ridicate și aliniate la Vest au avut tendința a acorda cele mai negative cote: peste 90% din respondenții din SUA (93%), Canada (91%) și 10 țări europene - între care Polonia, unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei în Europa (95%), și Ucraina (96%).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…