Sondaj. Peste jumătate dintre moldoveni vor aderarea la UE

Sondaj. Peste jumătate dintre moldoveni vor aderarea la UE

59,2 % dintre locuitorii Republicii Moldova susțin aderarea țării lor la Uniunea Europeană, iar peste 21 % cred că acest lucru se va realiza cel mai probabil în următorii zece ani, potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene în cooperare cu CBS-AXA.

Mai mult de jumătate din populația țării își dorește aderarea la UE. FOTO: Arhivă

Potrivit sondajului, mai mult de jumătate din populație, adică 55,4 % dintre oameni ar vota pentru aderarea țării lor la Uniunea Europeană în cazul unui referendum, iar o cifră de aproape două ori mai mică, adică 30,6 % ar fi contra acestui lucru.

Cercetarea mai denotă că 21,5 % din respondenți susțin că aceasta va deveni cel mai probabil membră a UE în următorii zece ani, iar 30, 1 % - în maximum cinci ani.

În același timp, în jur de 38 % din persoane crede că Republica Moldova nu este acum deloc pregătită pentru aderarea la Uniune, alte circa 30 % afirmă că este nu prea pregătită și puțin peste 12 % declară că este destul de pregătită.

Pași pentru aderarea la UE

Circa jumătate din respondenți (49,4 %) consideră că pentru ca țara lor să fie primită în UE trebuie să combată corupția. Alți 37, 5 % susțin că trebuie să se dezvolte economic, 30, 8 % să realizeze reforma justiției, iar 16, 5 % și 14,6 %- reforma în sectorul sănătății și, respectiv, cea a educației.

De asemenea, 16,6 % din moldoveni spun că dacă va fi acceptată în Uniune, Republica Moldova va avea corupție mai puțină. O cifră aproape similară consideră că va avea pace și siguranță, iar următoarele lucruri enumerate de participanții la cercetare sunt libertatea de studia, de a călători oriunde în UE și stabilitate și prosperitate economică, toate trei înregistrând câte un procent de 15,1 %.

Primul sondaj de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova” a fost făcut în perioada 13-28 iunie, având o marjă de eroare de + 3 % și implicând 1120 de persoane.

Realizarea acestuia a avut loc în cadrul proiectului „Creșterea rolului centrelor de cercetare în sprijinirea efortului național de integrare europeană al Republicii Moldova Thinks4EUMembership” cu susținerea Fundațiilor pentru o Societate Deschisă.

De peste un an, candidată la aderarea la UE

Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023.

Tot în acest an, mai exact în luna februarie, Comisia Europeană a publicat a doua parte a opiniei privind nivelul de pregătire al țării vecine pentru aderarea la UE.

Conform documentului realizat de Bruxelles, aceasta are „un anumit nivel de pregătire” în cazul celor mai multe capitole ale acquis-ului comunitar, adică 17 la număr, iar în cazul a 12 nivelul este „începător”.

,,În baza acestui raport al Comisiei Europene am mai elaborat încă un plan de ajustare accelerată a normelor, standardelor, legilor, dar și realităților din Republica Moldova la standardele europene. Acest al doilea plan pe 33 de capitole de negociere se află actualmente în curs de consultări”, a declarat atunci șeful diplomației de la Chișinău.

Între timp, statul a fost amenințat de Kremlin cu scenariul ucrainean. Iar lidera de la Chișinău a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Rusiei au negat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat