Sondaj. Unu din trei români are o părere bună despre Regele Charles. Cum e văzută revenirea la monarhie

Sondaj. Unu din trei români are o părere bună despre Regele Charles. Cum e văzută revenirea la monarhie

Ultimul sondaj al Grupului Avangarde arată că 66% dintre cei chestionați nu vor revenirea la monarhie, deşi 44% apreciază rolul jucat de instituţia monarhică în istoria României, Regele Mihai fiind cel mai bine văzut dintre suveranii României moderne și contemporane.

Regele Charles la catafalcul Regelui Mihai FOTO Arhivă

Dintre cei chestionaţi, 44% au o părere bună despre importanţa instituţiei monarhice pentru România, în trecut, în timp ce 30% nu au o părere bună, iar 22% nu şi-au format o părere, potrivit studiului Grupului Avangarde, citat de HotNews .

La întrebarea legată de revenirea la monarhie, 66% au răspuns negativ, 18% au dat un răspuns afirmativ, iar 13% nu au putut aprecia. În ceea ce priveşte regii României care au făcut cel mai mult bine ţării, cel mai mare procent (19%) sunt cei care îl nominalizează pe regele Mihai. Regele Carol l este indicat de 14%, Regele Ferdinand, de 8% şi Regina Maria - 4%. De asemenea, 16% nu au putut formula un răspuns, iar 6% consideră că niciunul dintre foştii suverani nu a făcut bine ţării.

Referitor la părerea pe care au despre custodele Coroanei române, Margareta, 32% dintre subiecţi spun că au o prere bună. 44% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 7% au o părere proastă. De asemenea, 9% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 8% nu au răspuns.

În cazul Principelul Radu, doar 12% dintre cei chestionaţi au o părere bună, 31% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 13% au o părere proastă. 31% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 13% nu au răspuns.

Cum e văzut Regele Charles

Întrebaţi ce părere au despre Regele Regatului Unit, Charles al III-lea, 35% dintre repondenţi au o părere bună, 45% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, 12% au o părere proastă, 2% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 6% nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 mai – 1 iunie, telefonic, pe un eşantion de 864 de subiecţi, reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.

Primir la Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis , îl primește pe Regele Charles al Marii Britanii, de la ora 15.30, la Palatul Cotroceni, până în prezent fiind anunțață doar o alocuțiune, nu și o conferință de presă.

Programul oficial de la Palatul Cotroceni arată în felul următor în momentul de față:

- Ceremonia primirii oficiale;

- Fotografie oficială;

- Convorbiri tête-à-tête;

- Întâlnire cu autoritățile statului, reprezentanții societății civile și Corpul Diplomatic. Apoi alocuțiune.

După întrevederea de la București, va începe turneul său transilvănean, Regele Charles urmând să ajungă la proprietățile sale de la Valea Zălanului, comuna Malnaș, în județul Covasna.

Vizita la Viscri, în județul Brașov, unde deține mai multe proprietăți, va avea loc marți, 6 iunie, ultima zi a șederii regelui Marii Britanii în România, au precizat pentru Europa Liberă.

Itinerariul detaliat al vizitei sale nu este însă cunoscut.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a precizat că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”