Șontâc-șontâc, spre Euro 2024. România își complică maxim situația după meciul cu Belarus

Șontâc-șontâc, spre Euro 2024. România își complică maxim situația după meciul cu Belarus

Cu o victorie la Budapesta, în fața Belarusului, România avea șansa de a trece pe primul loc în grupa preliminară a Euro 2024, profitând și de faptul că Israel - Elveția a fost amânat din cauza conflictului din Țara Sfântă. Însă după o nouă evoluție dezamăgitoare, ”tricolorii” nu au putut perfora poarta gazdelor și rămân pe 2. După 0-0 la Budapesta, cu Belarus, păstrăm cu șanse la calificare, dar jocul scârțâie rău.

Edi Iordănescu, fără idei la Budapesta, contra Belarusului. Foto Sportpictures

Așa cum era de așteptat, România s-a instalat din start în jumătatea celor din Belarus, a dominat copios în fața unui adversar extrem de modest, dar golul s-a tot lăsat așteptat. Au fost 25 de minute mai animate, în care zvârluga Denis Drăguș, jucător ”resuscitat” de Marius Șumudică la Gaziantep și debutant în actualele preliminarii, Alibec sau Stanciu au atacat mai cu cap poarta Balarusului.

Alibec a ratat prima ocazie a meciului în minutul 15, dar șutul său a fost scos de sub transversală de goal-keeper-ul numărul 2 al Belarusului, Ignatovich. Un minut mai târziu, ”tricolorii” au cerut penalty pentru un henț al gazdelor, însă arbitrii au trecute repede peste fază, pentru ca forcingul României să fie finalizat cu două ocazii bune, Drăguș și Stanciu trăgând pe lângă din poziții favorabile.

Dominare și atât

Apoi, ai noștri și-au pierdut inspirația . Le-au ascuns mingea gazdelor, dar cam atât. Au urmat greșeli cu nemiluita, pase proaste, mingi pierdute aiurea, astfel că șansele de gol au lipsit cu desăvârșire. Fără Savitsky, cel mai bun marcator din lot, Belarus s-a rezumat doar să se apere în prima parte a meciului, arătându-și în nenumărate rânduri limitele. Dar chiar și așa repriza s-a încheiat fără gol, cu gazdele având o mică ocazie abia în minutul adițional.

Pe un teren pe alocuri jignitor pus la dispoziție de maghiari - Belarus nu are voie să joace acasă - România și-a continuat chinul în repriza a doua. Atacuri în valuri alor noștri, dar împotmolite chiar în fața lui Ignatovich. După 10 minute, gazdele ne-au dat primele emoții. Morozov a șutat din întoarcere, iar balonul s-a dus în plasa laterală a porții lui Horațiu Moldovan.

Stanciu, cel mai aproape de gol

După o oră exasperantă, Edi Iordănescu a decis să-i arunce în joc pe Olimpiu Moruțan și pe Ianis Hagi, în locul lui Man și a neinspiratului Alibec. Și mutarea a adus o idee de claritate în atacul naționalei României: în minutul 68 a venit o ocazie cu adevărat serioasă pentru naționala României, Stanciu trimițând la o palmă de poarta Belarusului, după o acțiune în care a combinat cu Moruțan.

Ultimul sfert de oră a adus alte forțe proaspete pentru România, Drăguș și Screciu lăsându-le locul lui Louis Munteanu și Darius Olaru. A urmat o nouă ocazie bună a ”tricolorilor”, șutul lui Bancu înălțându-se un pic peste poarta lui Ignatovich, după care a intrat ”arma secretă”, Valentin Mihăilă. La ”secret” a rămas și golul izbăvitor pentru ai noștri , ba mai mult, gazdele au presat puternic la poarta lui Moldovan în ultimele minute.

Noiembrie de foc

UEFA a decis ca Israel să joace, luna viitoare, trei meciuri în șapte zile: Elveția (15 noiembrie), România (18 noiembrie) și Andorra (21 noiembrie), mai mult ca sigur pe primele două pe teren neutru. Partida Kosovo - Israel, programată inițial pentru duminică, este deocamdată amânată, nefiind stabilită încă o dată de disputare. Sunt meciurile care vor stabili configurația finală a clasamentului.

Belarus - România 0-0

Belarus: Ignatovich - Polyakov, Volkov, Politevich, Pechenin - Korzun, Ebong - Yuzepchuk, Klimovich, Kontsevoi - Morozov. Rezerve: Kudravets, Rudzenok - Parkhomenko, Karpitski, Bakhar, Bocharov, Karpovich, Gromyko, Malkevich, Borodin, Pavlovets, Antilevski. Selecționer: Carlos Alos Ferrer

România: Moldovan - Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu - R. Marin, Screciu (77 Olaru), Stanciu (84 Mihăilă) - Man (60 Moruțan), Alibec (60 Hagi), Drăguș (77 L. Munteanu). Selecționer: Edward Iordănescu

* meciul s-a disputat la Budapesta, fără spectatori.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

Joi

Andorra - Kosovo 0-3

Belarus - România 0-0

Clasament

1. Elveția 6 4 2 0 17-5 14

2. România 7 3 4 0 9-4 13

3. Israel 6 3 2 1 7-7 11

4. Kosovo 7 1 4 2 8-8 7

5. Belarus 7 1 2 4 4-11 5

6. Andorra 7 0 2 5 3-13 2

*Primele două clasate vor obține calificarea la turneul final.

Programul grupei până la finalul campaniei

Duminică

Elveția - Belarus (ora 19.00)

România - Andorra (ora 21.45, Prima TV)

Kosovo - Israel (amânat pentru o dată încă nestabilită)

15 noiembrie

Israel - Elveția

18 noiembrie

Belarus - Andorra

Elveția - Kosovo

Israel - România

21 noiembrie

România - Elveția

Andorra - Israel

Kosovo - Belarus

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat