Sora lui George Floyd: Un uriaş blând mort de mâna poliţiei americane

Sora lui George Floyd: Un uriaş blând mort de mâna poliţiei americane

George Floyd, un american de culoare prezentat drept un om generos care şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei covid-19, a murit cu faţa la pământ şi gâtul sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, unde a venit din Texas pentru a începe o nouă viaţă, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Toată lumea îl iubea pe fratele meu”, declara Philonese Floyd marţi, la o zi după această moarte care a provocat manifestaţii în mai multe oraşe şi a relansat apeluri la despărţirea de un rasism ”sistemic” în America.

”Era un uriaş blând”, a declarat el la CNN. ”Nu a făcut niciodată rău nimănui”.

Totuși, în 2007 Floyd a fost acuzat de jaf armat și, doi ani mai târziu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, după ce și-a recunoscut vinovăția.

Defunctul, care avea 46 de ani, a lucrat mai întâi ca şofer de camion în Minnesota, apoi ca agent de pază într-un restaurant, Conga Latin Bistro, înainte ca pandemia să-l lase făcă loc de muncă.

”Ne făcea să ne simţim în securitate”, a declarat pentru postul public de radio NPR Luz Maria Gonzalez, o clientă fidelă a localului. ”La sfârşitul serii spunea «hei, Luz, am să aştept împreună cu tine până urci în taxi”.

Alţii evocă paşii pe care-i făcea George Floyd pentru a-şi îmbunătăţi  viaţa.

”Îmi amintesc că spunea că voia să atingă lumea. Voia să aibă un impact în lume”, a povestit la postul KPRC de la Houston, unde au făcut împreună Liceul Jack Yates, Jonathan Veal, un prieten din copilărie.

George Floyd, înalt, a strălucit mereu la baschet şi la fotbal american şi a încercat şi hop-hop.

Însă a plecat de la Houston pentru că nu reuşea să-şi găsească de lucru.

Veal spune că a vorbit ultima oară cu prietenul său în ianuarie, prin SMS.

”Sunt lucruri mici pe care trebuie să le pun în ordine pentru micuţii mei”, i-a scris atunci George Floyd. ”Credinţa mi se întoarce acolo unde ar trebui să fie”.

Însă, la 25 mai, aşa cum arată o înregistrare de mai multe minute care a devebit virală pe Internet, George Floyd a murit după ce un poliţist l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în timp ce era culcat pe burtă pe stradă, neînarmat şi încătuşat.

”Vă rog, vă rog, nu pot să respir”, spune el.

Poliţia îl suspecta că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra ţigări, după ce un angajat al unui magazin a sunat la numărul de urgenţă 911.

”SĂ-ŞI SCHIMBE VIAŢA”

Bridgett Floyd consideră că moartea fratului său de mâna poliţiei ”îţi rupe sufletul”.

”Este exact ceea ce i-au făcut. Mi-au ucis fratele. El striga după ajutor”, a declarat ea pentru NBC News

Patru poliţişti au fost condediaţi după decesul lui George Floyd. Derek Chauvin, cel care a stat cu genunchiul pe gâtul său, a fost arestat vineri şi inculpat de omor prin imprudenţă.

George Floyd „era pur şi simplu un înger pe pământ”, a reacţionat prietena sa, Courtney Ross, la CBS News.

”Iar noi l-am diabolizat şi l-am ucis”, a declarat ea.

George Floyd avea, potrivit presei, doi copii. Roxie Washington, mama fiicei lor în vârstă de şase ani, la Houston, l-a prezentat ca pe un tată devotat.

”Pentru că era aşa de mare, oamenii credeau că ar căuta scandal”, a declarat ea, citată de Houston Chronicle.

”Dar era o persoană iubitoare şi îşi iubea fiica”.

Unul dintre vechii prieteni ai lui George Floyd, Stephen Jackson, a devenit vedetă NBA. Ceea ce nu le-aschimbat prietenia, dă asigurări sportivul.

”Ne spuneam Twin (geamăn)”, a declarat Jackson, vizibil emoţionat, într-o înregistrare video postată pe Instagram.

”El era pe cale să-şi schimbe viaţa”, mutându-se în Minnesota cu munca pentru a susţine nevoile copiilor săi, a declarat el.

”Băiatul meu făcea tot ceea ce trebuia, iar ei mi l-au ucis”, spune el.

Ce s-a întâmplat în ultima jumătate de oră din viața lui George Floyd, bărbatul a cărui moarte a generat protestele din SUA

Evenimentele-cheie care au dus la moartea lui George Floyd s-au desfășurat pe parcursul a numai 30 de minute. Pe baza relatărilor martorilor oculari, a filmărilor și comunicatelor date de autorități, BBC a făcut o reconstituire.

O bancnotă falsă

Totul a început în momentul în care un angajat al unui magazin a anunțat poliția că a primit o bancnotă falsă de 20 de dolari, în seara zilei de 25 mai. George Floyd venise să cumpere un pachet de țigări de la un supermarket, Cup Foods. Când a primit bancnota de 20 de dolari, vânzătorului i s-a părut că e falsă și conform regulamentului, a raportat la poliție. 

Floyd locuia la Minneapolis de câțiva ani. Se mutase acolo din orașul său natal, Houston. Până de curând lucrase ca paznic la un club din oraș, dar, ca milioane de alți americani, devenise șomer odată cu izbucnirea pandemiei. Bărbatul era un client obișnuit la Cup Foods. Avea o față prietenoasă, era un client respectuos, niciodată nu făcuse probleme, a declarat pentru NBC proprietarul magazinului, Mike Abumayyaleh. Dar patronul nu era la muncă în ziua incidentului, iar angajatul care a raportat bancnota falsă - un adolescent - nu a făcut decât să urmeze protocolul.

Băiatul a sunat la 911 la ora 20:01 și i-a spus operatorului că după ce a observat că bancnota nu e în regulă, i-a cerut lui Floyd să returneze pachetul de țigări, dar acesta a refuzat. Angajatul a spus că bărbatul părea să fie beat și să nu aibă control.

La scurt timp după apel, în jurul orei 20:08, doi polițiști și-au făcut apariția. Floyd stătea împreună cu alte două persoane într-o mașină parcată după colț. După ce s-a apropiat de mașină, unul dintre agenți, Thomas Lane, și-a scos arma și i-a ordonat lui Floyd să stea cu mâinile la vedere. Nu este clar de ce polițistul a considerat necesar să scoată arma. Lane l-a tras pe Floyd afară din mașină și a vrut să-l încătușeze, moment în care bărbatul a opus rezistență. În cele din urmă, polițistul a reușit să-i pună cătușele, explicându-i că este arestat pentru „uz de bani falși”. Floyd s-a liniștit. Dar în momentul în care agenții au încercat să-l bage în mașina lor de patrulare, a urmat din nou o luptă. 

În jurul orei 20:14, Floyd a început să respire greu, a căzut la pământ și le-a spus agenților că este claustrofob. 

Este momentul când la locul scenei apare polițistul Derek Chauvin. El și ceilalți agenți fac o nouă încercare de a-l băga pe Floyd în mașina poliției. În timpul acestor manevre, la ora 20:19, Chauvin îl trage pe Floyd de pe scaunul pasageri, iar acesta cade la pământ. Stă acolo întins, cu fața în jos și având cătușele la mâini.

Din acest moment un martor a început să-l filmeze pe Floyd, care părea să fie într-o stare de suferință. Aceste momente par să fie și ultimele în care bărbatul mai era în viață. 

Floyd a fost imobilizat de polițiști, iar Chauvin și-a pus genunchiul stâng pe gâtul bărbatului. „Nu pot să respir”, a spus Floyd de câteva ori, implorând: „Vă rog, vă rog, vă rog”. 

Chauvin și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de 8 minute și 46 de secunde, potrivit raportului procurorului.  Șase minute însă din acest timp, Floyd părea deja să nu mai reacționeze. Bărbatul nu mai spunea nimic, în timp ce martorii la incident le cereau agenților să-i verifice pulsul. Unul dintre polițiști i-a luat încheietura dreaptă, dar nu a depistat niciun fel de puls. Totuși, agenții nu s-au mișcat din loc.

La 20:27, Chauvin și-a ridicat genunchiul de pe gâtul lui Floyd. Inert, bărbatul a fost rostogolit pe o targă și dus cu o ambulanță la spital. 

O oră mai târziu, i-a fost pronunțat decesul. 

Cu o seară mai înainte, Floyd vorbise cu unul dintre cei mai buni prieteni, Christopher Harris, care îl sfătuise să contacteze o agenție pentru angajări temporare. Harris spune că falsificarea banilor nu i-ar fi stat în niciun caz în caracter lui Floyd. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 Așa o fi?

3 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

4 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

5 VIDEO De văzut!