Sorina Honțaru (DSP Argeș) despre cazurile copiilor bolnavi: Nu se pune în discuție o epidemie

Sorina Honțaru (DSP Argeș) despre cazurile copiilor bolnavi: Nu se pune în discuție o epidemie

În județul Argeș nu se pune problema existenței unei epidemii, în condițiile în care cazurile de îmbolnăviri la copii au apărut în mai multe localități, aflate la distanțe apreciabile, a afirmat, joi, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș, medicul Sorina Honțaru.

* Dr. Mihaela Bălgrădean: 11 copii sunt internați la Spitalul 'Marie Curie' cu sindrom hemolitic-uremic

"Nu este cazul să alarmăm populația. Cazurile au început să scadă, nu mai este o situație atât de gravă, mergem pe drumul cel bun. (...) Nu se pune în discuție o epidemie, atâta timp cât avem câte un caz din câte o localitate", a declarat șefa DSP Argeș în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a exclus posibilitatea ca pacienții să se fi îmbolnăvit în unitățile medicale din Argeș, precizând că au fost luate probe din Spitalul de Pediatrie și Spitalul Județean de Urgență, iar rezultatele analizelor nu au relevat existența unei surse de infecție.

"Toți pacienții pe care i-am transferat către unitățile sanitare din București și cei pe care îi mai avem în instituțiile noastre din județ au venit cu boală diareică acută de la domiciliu, de acasă. (...) Am avut și copil care nu a stat nicio oră în Spitalul de Pediatrie, a venit în insuficiență renală acută de acasă, spunând că timp de șapte zile la domiciliu a avut boală diareică acută. Deci trebuie să excludem patologia că ar fi luată din spital, nu este din spital, vin cu această patologie de acasă", a afirmat Sorina Honțaru.

Ea a dat asigurări că apa din rețelele publice de alimentare este sigură, calitatea acesteia fiind permanent monitorizată. În plus, pentru identificarea posibilei surse de îmbolnăvire au fost recoltate probe de apă plată și lapte praf, care sunt analizate în laborator.

"Noi suntem în plină anchetă epidemiologică, și noi și DSP București suntem sprijiniți de Ministerul Sănătății. Încercăm și ne dorim din tot sufletul să identificăm cauza acestei patologii, pentru noi pe primul loc în acest moment este viața și sănătatea copiilor, nu sancțiunile (...). Întâi să salvăm copiii (...) și după aceea vorbim de măsuri, dacă constatăm că e cineva vinovat, posibil să nu fie nimeni vinovat", a mai spus Sorina Honțaru.

Șefa DSP Argeș a precizat, totodată, că instituția pe care o conduce fost informată despre cazurile de îmbolnăvire în după-amiaza zilei de 9 februarie, chiar dacă acestea apăruseră sporadic încă din cursul săptămânii precedente, iar unul dintre copiii bolnavi murise într-un spital din București.

Încă 13 copii au fost internați în cursul nopții precedente în spitalele din Argeș, fiind confirmate patru cazuri de rotavirus și patru de boală diareică acută, potrivit unei informări transmise joi de Instituția Prefectului.

În 12 cazuri copiii au fost preluați în urma unor apeluri la 112, iar un caz s-a prezentat direct la spital. Cei patru copii diagnosticați cu rotavirus au fost internați la Secția de boli contagioase a Spitalului Județean Argeș, cei patru diagnosticați cu boală diareică acută la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, iar cinci copii internați la Spitalul de Pediatrie Pitești sunt în investigații.

Alți 14 copii din Argeș internați în spitalele din București prezintă boală diareică acută (12 cazuri) și infecție cu rotavirus (două cazuri).

"În perioada 10 februarie 2016, ora 18,00 — 11 februarie 2016, ora 8,00, nu au mai fost efectuate transferuri de pacienți-copii în spitalele din Capitală. Ultimul transfer a fost efectuat pe 10 februarie 2016, ora 17,45, la Spitalul Matei Balș ( rotavirus, solicitare transfer la cererea părintelui)", se mai precizează în comunicarea Instituției Prefectului.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș le-a cerut miercuri medicilor de familie din județ să-i consulte pe toți pacienții cu vârsta sub doi ani, în contextul în care 12 copii au fost internați în ultimele zile cu o infecție a cărei cauză nu a fost încă stabilită cu exactitate.

Potrivit directorului DSP Argeș, medicul Sorina Honțaru, decizia a fost luată în urma unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocată de prefectul Mihail Oprescu.

"S-a luat decizia ca medicii de familie să consulte copiii și la primele semne de boală, dacă medicul nu a ajuns să-i consulte la domiciliu, să se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist, ca să descoperim boala cât mai repede", a anunțat șefa DSP Argeș, care a precizat că în județ sunt aproximativ șase mii de copii cu vârsta sub doi ani.

Conform datelor DSP Argeș, până la acel moment se înregistraseră în județ 12 cazuri de îmbolnăviri, în localități aflate la mare distanță unele de altele. Este vorba despre municipiile Pitești și Câmpulung Muscel, orașele Topoloveni și Ștefănești și comunele Țițești, Negrași, Mărăcineni și Poiana Lacului.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis, tot miercuri, un dosar de cercetare penală în cazul morții unei fetițe în vârstă de un an din orașul Topoloveni, diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic.

Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, au anunțat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Copilul a murit săptămâna trecută la Spitalul de Copii "Marie Curie" din București, unde fusese transportat în stare gravă și diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Dănuț Pușcașu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro