Sorina Pintea: Protestele din sănătate nu sunt o soluţie

Sorina Pintea: Protestele din sănătate nu sunt o soluţie

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, la Cluj, că protestele din sănătate nu sunt o soluţie.

"De la bun început, de când s-a anunţat calendarul protestelor, le-am spus că asta nu este o soluţie. Soluţia este să stăm cu toţii să vedem ce facem, pentru că ICUTR, de exemplu, a fost cu foarte multe arierate. De ce acum arieratele au scăzut? De ce?! Pentru că este o bună gestionare. Până la urmă trebuie să ne uităm un pic şi în curtea noastră. De ce un spital funcţionează, şi funcţionează la jumătate din capacitate, dar toată lumea îşi ia salariul şi sporul la maxim?", a spus Sorina Pintea.

Ea a adăugat că sunt şi probleme de management.

"Sunt şi anumite probleme de management care trebuie analizate, dar trebuie să ne aşezăm cu toţii. Pe de-o parte există legislaţie, în regulamentul sporurilor este un articol care spune că sporul se acordă în funcţie de timpul lucrat în condiţii de risc. Nimeni nu aplică asta. Trebuie să înţelegem că e cazul să intrăm în normalitate. (...) Sunt probleme. Dacă sunt probleme în legislaţie, dacă sunt la regulamentul de sporuri, sunt discutabile, fiecare lege este perfectibilă, important este să înţeleagă că toată lumea vrea să rezolve problema şi are intenţiile cele mai bune", a menţionat ministrul.

Cu referire la protestul de joi de la Bucureşti, Sorina Pintea a spus că a avut multe întâlniri cu sindicaliştii.

"Este vorba despre aplicarea Legii salarizării, care a dat anumite probleme, dar pot să vă spun că eu am avut în ultimele trei luni 28 de întâlniri cu sindicatele. Se cunoşteau aceste aspecte şi am încercat în toate aceste întâlniri să găsim soluţii să putem aplica legea corect. Bineînţeles că pentru toţi a fost o surpriză, aplicăm legea şi avem surprize. Nu! Aceste lucruri le ştiam. În acest moment, pentru că Guvernul nu mai doreşte să existe probleme de scăderi de venituri, la nivelul cabinetului primului ministru s-a constituit un grup de lucru format din managerii diverselor unităţi - monospecialitate din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor locale, care a înaintat un set de propuneri primului ministru, care vor fi analizate de doamna prim ministru, când se întoarce, şi care vor constitui o bază de negociere nouă cu sindicatele. Până la urmă, există unităţi care au aplicat legea şi nu au avut probleme, există unităţi care au probleme în implementare. Au cerut, printre altele, sindicatele şi o circulară privind acordarea anumitor stimulente, dar există în lege, am dat această circulară, am explicat modul în care se pot regla nişte lucruri. Acum, în Capitală, au protestat în mare parte reprezentanţii Sanitas, personal auxiliar - infirmieri, brancardieri, dar şi chimişti-biologi ale căror salarii nu au crescut în grilă la nivelul anului 2022", a completat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a vizitat, joi, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, şi, de asemenea, a participat la Gala Elitelor Medicale Transilvane, eveniment organizat de Clujul Elitelor şi Ziar Medical. AGERPRES/ (A-autor: Marius Septimiu Avram, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 Ce se întâmplă? / Epurarea bruscă a armatei Ungariei