Sosit la New York, ministrul francez de externe critică din nou abordarea americană în criza submarinelor

Sosit la New York, ministrul francez de externe critică din nou abordarea americană în criza submarinelor

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a denunţat din nou luni, pe pământ american,"o lipsă de consultare" din partea Statelor Unite în criza submarinelor, precum şi perpetuarea reflexelor unei perioade despre care spera că s-a încheiat, transmite AFP.

"Subiectul este în primul rând încălcarea încrederii între aliaţi" şi "cheamă la o reflecţie serioasă între europeni", a declarat ministrul francez de externe într-o conferinţă de presă la New York, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU.

"Ceea ce este în discuţie astăzi, dincolo de încălcarea unui contract industrial, încălcare bruscă, neaşteptată, fără explicaţii", "ceea ce contează acum este, în primul rând, problema încălcării încrederii între parteneri", a insistat Le Drian.

"Alianţa înseamnă transparenţă","predictibilitate","explicaţie","să comunici","să nu ascunzi","toate acestea necesită acum clarificări", a afirmat şeful diplomaţiei franceze.

El a deplâns încă o dată caracterul brusc al anunţului făcut de preşedintele american Joe Biden pe 15 septembrie referitor la o nouă alianţă strategică cu Australia şi Marea Britanie, care a însemnat pentru Franţa pierderea unui contract de mai multe miliarde de euro prin care urma să furnizeze submarine Canberrei.

Acest comportament duce cu gândul la "perpetuarea reflexelor unei epoci despre care speram că s-a încheiat", a insistat Jean-Yves Le Drian, aluzie la perioada administraţiei Donald Trump.

Ministrul francez de externe a deplâns, de asemenea,"orientarea foarte confruntaţională" a politicii americane faţă de China, apreciind că europenii ar trebui să apere un "model alternativ", care mai degrabă să fie o "concurenţă" uneori "dură".

El a regretat că Europa a fost exclusă din strategia Washingtonului pentru regiunea indo-pacifică.

Jean-Yves Le Drian nu a dorit să precizeze când va avea loc preconizata convorbire telefonică între preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său american, Joe Biden."În următoarele zile", a fost răspunsul său.

În ceea ce îl priveşte, nu are programată, în perioada prezenţei sale la New York, nicio întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken."Voi avea ocazia să să mă întâlnesc cu el pe holuri", s-a rezumat să declare şeful diplomaţiei franceze. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

2 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

3 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

4 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

5 Video viral