Șoșoacă a votat împotriva desființării grupului de prietenie cu Rusia. Dar și „Grindă”, probabil din prostie...

Șoșoacă a votat împotriva desființării grupului de prietenie cu Rusia. Dar și „Grindă”, probabil din prostie...

Parlamentul a aprobat marți, 3 mai, desființarea grupurilor parlamentare de prietenie cu Federația Rusă și cu Republica Belarus, în contextul războiului din Ucraina. Cu toate că era de așteptat un vot în unanimitate, au existat cinci parlamentari care au votat împotrivă, scrie Ziare.com .

Propunerea de desființare a celor două grupuri de prietenie a fost făcută de Grupul Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), după ce partidele și-au retras toți membrii care făceau parte din cele două grupuri.

„În spiritul declaraţiei Parlamentului României privind situaţia din Ucraina, propunem Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor desfiinţarea Grupului de prietenie cu Federaţia Rusă manifestându-ne astfel, o dată în plus, solidaritatea cu poporul ucrainean, victimă a agresiunii militare ilegale, neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în transmitea GRUI.

Din cei 367 de parlamentari prezenți, 356 au votat „pentru”, 5 au votat „contra”, 3 s-au abținut iar 3 nu au votat.

Cine sunt cei doresc continuarea prieteniei cu Rusia

Unul dintre cei cinci care au votat împotriva desființării grupului a fost senatoarea independentă Diana Șoșoacă. La finalul anului trecut, Sputnik, organul de propagandă al Rusiei în România, o nominaliza pe Șoșoacă drept „omul politic al anului 2021”.

Totodată, la finalul lunii martie, Șoșoacă a condus o delegație de parlamentari care s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin, pentru un memoriu privind neutralitatea României în războiul din Ucraina.

Pe 4 aprilie, în timpul discursului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din Parlamentul României, Șoșoacă a ieșit din sală înainte ca Zelenski să vorbească, precizând că nu poate să asculte „mizeria”. La final, deși nu a ascultat ce a spus președintele ucrainean, Șoșoacă l-a acuzat pe Zelenski că ar fi băgat România în război.

O lună mai târziu, pe 4 mai, Șoșoacă alături de alți doi parlamentari ex-AUR a făcut scandal la ambasada SUA de la București, afirmând că „poporul român nu dorește să participe la ce face SUA. Noi nu am fost atacați de nimeni până în acest moment”.

Împotriva desființării celor două grupuri a votat și fostul ministru PNL al Dezvoltării Ion Ștefan. Cunoscut și drept „ministrul Grindă”, Ion Ștefan a demisionat în octombrie anul trecut din grupul parlamentar al liberalilor, arătându-se împotriva alianței cu PSD. Ulterior acesta a demisionat și din partid, urmându-l pe Ludovic Orban în Forța Dreptei.

Al treilea parlamentar care a votat „împotrivă” a fost deputatul Ciprian Ciubuc. Recent exclus din AUR, acesta a făcut scandal alături de Șoșoacă la ambasada SUA de la București. Deputatul Ciubuc s-a remarcat încă de la intrarea în Parlament, atunci când a susținut că singurul său venit constant din anul anterior a fost alocația de stat a celor doi copii ai săi, o chirie agricolă de 980 de lei pe an și un câștig la loto de 1.500 de lei.

La începutul lunii ianuarie, în contextul întețirii tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, acesta a venit cu o serie de măsuri absurde, printre care și „armata obligatorie pentru absolut toți bărbații de 18-40 ani, o pregătire minimă, elementară de apărare, 3 luni pentru toți bărbații cu studii superioare, și 6 luni pentru cei fără studii superioare. (România nu are bărbați pregătiți să-și apere țara, casa și familia!)”.

Un alt parlamentar care a votat împotriva desființării grupului de prietenie cu Rusia a fost Mihai Lască, prezent și el alături de Șoșoacă la circul de la ambasada SUA de la București, dar și în delegația de parlamentari care s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București. Lască a fost exclus din AUR încă din anul trecut după ce în presă a apărut informația că anterior intrării sale în Parlament, acesta a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu suspendare. Acesta este acuzat că în 2019 a blocat în trafic un șofer pe care apoi l-a bătut.

În ce privește activitatea sa de parlamentar, acesta s-a remarcat cu mai multe declarații controversate. Pe 27 aprilie, acesta a susținut în plen că „UE și NATO” reprezintă „pietrele de moară la gâtul României”.

Al cincilea vot împotriva desființării grupului a venit din partea deputatului Francisc Tobă, intrat în Parlament pe listele AUR și exclus la scurt timp din partid. Tobă a făcut și el parte din delegația condusă de Șoșoacă care a mers la ambasadorul Rusiei de la București. Deputatul a fost exclus din AUR după ce în spațiul public au apărut informații cum că numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Conform unor mărturii din dosar, citate de Newsweek, Tobă era căpitan în Armată la Revoluție. El ar fi adunat milițieni răniți din Spitalul Județean Sibiu, pe care i-ar fi bătut, apoi i-ar fi dus la unitatea militară din Sibiu, unde au fost supuși tratamentelor inumane, spun procurorii.

Cine s-a abținut

Conform votului electronic din Parlament, la vot s-au abținut trei aleși. Aceștia sunt Dănuț Aelenei (fost membru AUR), Dumitru Coarnă (fost membru PSD) și Rusu Daniel-Gheorghe (deputat AUR).


Ion Ștefan zis „Grindă”


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina