Soţia fostului preşedinte chinez al Interpol a cerut azil în Franţa (presă)

Soţia fostului preşedinte chinez al Interpol a cerut azil în Franţa (presă)

Soţia lui Meng Hongwei, fostul preşedinte al Interpol acuzat de corupţie în China, a declarat că este ameninţată şi a solicitat azil în Franţa, a dezvăluit vineri Radio France şi Liberation, relatează AFP.

Meng Hongwei a dispărut la sfârşitul lunii septembrie la întoarcerea sa în ţară şi a demisionat din fruntea organizaţiei de poliţie printr-o scrisoare pe 7 octombrie, după ce Beijingul a anunţat că este investigat pentru că ar fi "acceptat mită".

Soţia sa, Grace Meng, care a rămas în Lyon, unde se află sediul Interpol, a afirmat vineri că are nevoie de ajutor din partea guvernului francez şi a povestit că a fost victima unei "încercări de răpire".

Ea a afirmat că la începutul lunii octombrie a primit vizita a doi oameni de afaceri chinezi, care i-au cerut să-i însoţească în Cehia cu un avion privat. După ce ea a refuzat, ei au revenit două zile mai târziu pentru "a-i propune să o ducă într-un tur al oraşelor din Europa".

"După încercarea de răpire, am anunţat poliţia, care m-a pus sub protecţie, împreună cu gemenii mei de şapte ani", a spus Grace Meng.

Ea a afirmat că urma să meargă vineri la sediul Biroului francez pentru protecţia refugiaţilor şi a apatrizilor (Ofpra).

În octombrie anul trecut, Grace Meng şi-a exprimat deja teama că nu ar fi în siguranţă şi a acuzat guvernul chinez de "persecuţie politică", într-un interviu acordat canalului britanic BBC.

Comisia Naţională de Supraveghere, organismul anticorupţie din China, care anchetează cazul lui Meng Hongwei, poate ţine suspecţii într-o locaţie secretă timp de şase luni fără să le anunţe familia sau să le ofere acces la un avocat.

Alegerea lui Meng Hongwei la conducerea Interpol în 2016 a fost văzută ca o victorie pentru China, în pofida îngrijorărilor ridicate de apărătorii drepturilor omului.

El a fost înlocuit în funcţie în noiembrie de sud-coreeanul Kim Jong-yang.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

2 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…

5 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!