Soţia liderului nord-coreean a devenit 'Primă doamnă'

Soţia liderului nord-coreean a devenit 'Primă doamnă'

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a acordat soţiei sale titlul de "Primă doamnă", ceea ce echivalează cu o "promovare" semnificativă în perspectiva summiturilor care urmează cu Coreea de Sud şi cu SUA, notează analişti citaţi joi de AFP.

Soţia lui Kim Jong Un, Ri Sol Ju, l-a însoţit de multe ori pe acesta la evenimente oficiale, dar recent a avut prima sa apariţie publică "solo", la un spectacol de balet al unei trupe chineze.

Media oficiale nord-coreene au relatat despre acest eveniment calificând-o pe Ri drept "Primă doamnă respectată". Este pentru prima dată în 40 de ani când se foloseşte această formulă, însoţită de un adjectiv rezervat de regulă liderilor.

Mai mult, crainica vedetă a televiziunii nord-coreene, Ri Chun Hee, cea căreia îi revine de cele mai multe ori onoarea de a anunţa veştile cele mai importante, a menţionat acest eveniment la televizor, consolidându-i astfel noul statut.

Ri Sol Ju, elegantă ca de obicei, purtând un deux-piece roz, a fost însoţită la spectacol de o serie de înalţi responsabili nord-coreeni văzuţi de multe ori alături de Kim Jong Un, inclusiv de sora mai mică a acestuia, Yo Jong.

Fostă cântăreaţă, Ri este considerată de specialişti drept o femeie cu influenţă, dar până acum a jucat rolul limitat de soţie-şic a liderului unei Corei de Nord profund patriarhale. Conform analiştilor, decernarea titlului de "Primă doamnă" se înscrie în eforturile regimului de a crea aparenţele unui "stat normal", înaintea summiturilor cu preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi cel american Donald Trump, la care vor asista şi soţiile acestora Kim Jung Sook şi Melania Trump, care au deja acest titlu.

"Promovarea lui Ri Sol Ju este cea mai eficientă strategie de marketing" - a comentat An Chan Li, transfug nord-coreean şi cercetător la Institutul mondial pentru studii nord-coreene. "Summitul se va desfăşura între egali", a punctat analistul.

Media oficiale îi spuneau până acum soţiei lui Kim Jong Un "tovarăşa" Ri. Termenul de "Primă doamnă" a fost folosit ultima dată cu referire la Kim Song Ae, a doua soţie a fondatorului Coreei de Nord, Kim Ir Sen, în 1974. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /