S&P a retrogradat ratingul suveran al Chinei la "A plus", perspectiva atribuită fiind stabilă

S&P a retrogradat ratingul suveran al Chinei la "A plus", perspectiva atribuită fiind stabilă

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul suveran al Chinei, de la de la "AA minus" la "A plus", și a îmbunătățit perspectiva atribuită, de la negativă la stabilă, transmit Financial Times și Bloomberg.

"Retrogradarea reflectă estimarea noastră conform căreia o perioada prelungită de creștere semnificativă a creditării a sporit riscurile financiare și economice cu care se confruntă China. Deși acest avans al creditării a contribuit la o creștere solidă a PIB-ului și la prețuri mai ridicate ale activelor, credem că a diminuat și stabilitatea financiară, într-o oarecare măsură", se arată în comunicatul S&P.

Este a doua revizuire în scădere a calificativului Chinei de către o mare agenția de evaluare financiară, reprezentând un declin al încrederii internaționale în capacitatea autorităților de la Beijing de a realiza un echilibru între menținerea ritmului de creștere și curățarea sectorului său financiar.

"Retrogradarea va avea un impact relativ ridicat asupra întreprinderilor chineze deoarece calificativele corporațiilor nu pot fi mai ridicate decât ratingul suveran", a avertizat economistul Xia Le, de la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, în Hong Kong. "Finanțarea companiilor va fi afectată", a adăugat Xia Le.

În mai, Moody's Investors Service a coborât cu o treaptă ratingul de țară al Chinei, de la "Aa 3" până la "A1", cu perspectivă stabilă, și l-a adus la același nivel cu cel atribuit de Fitch Ratings ("A plus" cu perspectivă stabilă).

Moody's a retrogradat ratingul de țară al Chinei, prima acțiune de acest fel adoptată de Moody's în cazul Chinei în aproape trei decenii, pe fondul estimărilor că soliditatea financiară a gigantului asiatic se va deteriora în următorii ani pe măsură ce datoria crește și economia încetinește. Fitch a confirmat ratingul "A plus" atribuit Chinei citând evoluțiile macroeconomice solide chiar dacă a atras atenția asupra creșterii dezechilibrelor și vulnerabilităților.

Stimulentele guvernamentale au constituit principalul motor al creșterii economice a Chinei în ultimii ani. Însă creșterea economică solidă a fost însoțită de o creștere a creditului care a dus la acumularea unor datorii foarte mari, care se ridică la aproape 300% din Produsul Intern Brut.

Conforma analiștilor, economia chineză ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 6,6% anul acesta, depășind ținta Guvernului, de aproximativ 6,5%.

Recent, China a anunțat o serie de măsuri de întărire a controalelor referitoare la ieșirea banilor din țară, inclusiv o supervizare mai strânsă a investițiilor externe, a transferurilor masive de bani peste hotare și a achizițiilor individuale de valută.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

2 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 Foarte interesante amănunte!