SpaceX a lansat încă 60 de sateliţi Starlink

SpaceX a lansat încă 60 de sateliţi Starlink

Compania SpaceX a lansat joi încă 60 de sateliţi în cadrul constelaţiei Starlink, concepută pentru a furniza de pe orbită servicii de internet de mare viteză, transmite Space.com.

O rachetă Falcon 9 cu două trepte a fost lansată de la Space Launch Complex 40 din cadrul centrului de lansări spaţiale de la Cape Canaveral la ora locală 01:19 (06:19 GMT).



După aproximativ nouă minute de la desprinderea de sol, prima treaptă a rachetei a aterizat în siguranţă pe una dintre cele două barje-dronă aparţinând SpaceX şi aflate în Atlantic, în largul coastelor Floridei.

Aceasta a fost cea de-a cincea lansare pentru această treaptă a rachetei Falcon 9. Cea mai recentă dintre lansări a avut loc cu doar 27 de zile înainte de lansarea de joi.

O altă tranşă de 60 de sateliţi Starlink urmează să fie transportaţi pe orbită vineri, 5 februarie, cu o altă rachetă Falcon 9.

După lansarea de joi, SpaceX a transportat pe orbită peste 1.000 de microsateliţi Starlink. Iniţial, constelaţia Starlink trebuia să numere 1.440 de sateliţi, însă, până la urmă, ea ar putea fi formată din zeci de mii de sateliţi.



Prima treaptă a rachetei Falcon 9 folosită la lansarea de joi, B1060, a stabilit un nou record de timp între reutilizări. Ea a fost folosită şi în data de 7 ianuarie cu ocazia lansării unui satelit pentru Turcia.

Aceasta a fost cea de-a patra lansare pentru compania SpaceX în 2021 şi cea de-a 17-a lansare în cadrul proiectului Starlink. De asemenea, a reprezentat cea de-a 107-a misiune desfăşurată cu rachete de tip Falcon 9, "calul de povară" al companiei spaţiale americane, şi, totodată, cea de-a 73-a recuperare a primei trepte spre a fi reutilizată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria