SpaceX face istorie cu misiunea de lansare „Transporter 8”

SpaceX face istorie cu misiunea de lansare „Transporter 8”

Misiunea spațială Transporter-8 a companiei SpaceX fondată de Elon Musk a reușit să scrie istorie pe 12 iunie, aceasta a fost a 200 lansare de succes. Racheta Falcon 9 având la bord 72 de sateliți a fost lansată de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg la ora locală 14:34.

Foto: Racheta SpaceX Sursa: GettyImages

Prima treaptă a rachetei a revenit la sol în aterizare verticală la aproximativ opt minute de la lansare. Aceasta a fost al noulea zbor al propulsorului actual conform informațiilor din descrierea misiunii.

Succesul misiunii este unul istoric fiind vorba de cea de-a 200-a aterizare verticală a unei rachete pe care SpaceX a realizat-o până în prezent. Numărătoarea a început în decembrie 2015, iar compania lui Elon Musk a făcut din astfel de lansări o rutină în ultimii 7,5 ani de atunci.

Între timp, treapta superioară a rachetei a continuat să ridice cele 72 de încărcături utile, care au inclus „cubesats, microsats, o capsulă de reintrare și vehicule de transfer orbital care transportau nave spațiale pentru a fi desfășurate mai târziu”, conform descrierii misiunii SpaceX.

Acești sateliți s-au desfășurat conform planului odată ce treapta superioară a lui Falcon 9, a ajuns pe orbită, separându-se pe o perioadă de 24 de minute, începând la o oră de la momentul lansării.

Transporter-8 a fost a doua misiune a SpaceX în doar 14 ore, anterior compania a lansat un alt zbor de la Baza Cape Canaveral din Florida pentru a lansa 52 noi sateliți pentru rețeaua Starlink.

Această misiune a fost a opta misiune „rideshare” pe care a lansat-o SpaceX până în present. Prima misiune dedicată de transport în comun a SpaceX încă deține recordul pentru cei mai mulți sateliți lansati cu o singură rachetă: Transporter-1 a transportat 143 de sateliți pe orbită în ianuarie 2021.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?