SpaceX şi Boeing amână misiunile test ale capsulelor spaţiale Crew Dragon şi CST-100 Starliner

SpaceX şi Boeing amână misiunile test ale capsulelor spaţiale Crew Dragon şi CST-100 Starliner

Primul zbor de verificare al noii capsule spaţiale Crew Dragon, construită de compania condusă de Elon Musk, SpaceX, a fost amânat de la 23 februarie pentru data de 2 martie, decizie luată şi de compania Boeing care a construit o capsulă spaţială care urma să fie testată în luna martie şi a fost amânată pentru începutul lui aprilie, conform unui comunicat al NASA, transmite miercuri Space.com.

Companiile SpaceX şi Boeing construiesc capsule spaţiale, Crew Dragon şi respectiv CST-100 Starliner, menite să asigure schimbarea echipajelor Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), misiuni care sunt asigurate, deocamdată, doar de Rusia, cu rachete şi capsule Soyuz.

SpaceX anunţase că va lansa o capsulă Crew Dragon într-un zbor test spre ISS denumit Demo-1, fără echipaj, la 23 februarie. Capsula Starliner, concepută de Boeing, urma să realizeze o misiune similară în luna martie.

"Agenţia vizează acum ziua de 2 martie pentru lansarea capsulei Crew Dragon, aparţinând SpaceX. Zborul de încercare al capsulei construite de Boeing nu va avea loc mai devreme de luna aprilie", conform comunicatului NASA.

"Aceste amânări permit încheierea unor teste hardware necesare, verificarea mai atentă a datelor, precum şi o pregătire mai bună a echipelor de control al misiunii", se mai arată în comunicatul NASA.

Următoarea etapă după aceste zboruri de încercare fără echipaj uman va fi cea de testare a sistemelor de evacuare de urgenţă, sisteme menite să desprindă capsulele de rachetele portante şi să aducă echipajele la sol în siguranţă, în cazul unor probleme depistate imediat după lansare. Boeing doreşte să realizeze aceste teste în luna mai, iar SpaceX în iunie.

Apoi va urma testul cu adevărat important pentru cele două noi modele de capsule spaţiale - primele misiuni cu echipaj uman spre ISS. Astronauţii nu au mai ieşit pe orbită de pe teritoriul SUA din iulie 2011, când a avut loc ultima misiune a flotilei americane de navete spaţiale. De atunci, toate misiunile cu echipaj uman pe ISS au fost desfăşurate de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, ce aparţine Rusiei.

Prima misiune cu echipaj uman a capsulei Crew Dragon este anunţată pentru luna iulie, iar misiunea similară a capsulei Starliner nu va avea loc mai devreme de luna august a acestui an, conform NASA. Dacă aceste misiuni vor decurge fără incidente, NASA va da undă verde pentru preluarea misiunilor de schimbare a echipajelor de pe avanpostul orbital de către cele două companii.

Această ultimă amânare se adaugă unui parcurs presărat cu întârzieri al celor două companii. Conform contractului semnat de NASA cu SpaceX şi Boeing în 2014, primele misiuni cu echipaj uman ale capsulelor Crew Dragon şi Starliner ar fi trebuit să aibă loc încă din 2017.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…