SpaceX va trimite turişti pe Staţia Spaţială Internaţională

SpaceX va trimite turişti pe Staţia Spaţială Internaţională

Compania spaţială americană SpaceX a anunţat joi un parteneriat destinat trimiterii, anul viitor, a trei turişti pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), ceea ce nu s-a realizat de mai bine de un deceniu, relatează AFP.

Compania lui Elon Musk a încheiat un acord cu Axiom Space pentru a-i acorda locuri la bordul capsulei Crew Dragon.

Programată pentru a doua jumătate a anului 2021, această călătorie ''va marca un punct de cotitură în universalizarea accesului la spaţiu'', a declarat directorul Axiom Space, Michael Suffredini, fără a dezvălui preţul.

Fiecare lansare a rachetei sale Falcon 9 costă Space X aproximativ 60 de milioane de dolari. Adăugând costul construirii capsulei, se poate estima că valoarea biletului către ISS se va ridica la câteva zeci de milioane de dolari, notează AFP.

Opt turişti spaţiali au călătorit deja pe staţia internaţională, cu ajutorul rachetelor ruseşti Soyuz. Primul a fost Dennis Tito, care a plătit 20 de milioane de dolari în 2001 pentru o şedere de opt zile în interiorul ISS. Cel mai recent turist spaţial a fost fondatorul Cirque du Soleil, Guy Laliberté, în 2009.

SpaceX a anunţat în februarie un alt parteneriat, cu compania Space Adventures, pentru trimiterea a patru turişti pe orbită, la o altitudine niciodată atinsă de un zbor privat. Şi această misiune este programată pentru sfârşitul anului 2021, însă probabil nu ar avea loc până în 2022.

Virgin Galactic (Richard Branson) şi Blue Origin (Jeff Bezos) sunt la rândul lor implicate în turismul spaţial. Ele lucrează în prezent la nave capabile să trimită pasageri privaţi, timp de câteva minute, chiar deasupra frontierei spaţiului (80 sau 100 kilometri altitudine, în funcţie de definiţiile alese de fiecare companie), pentru 250.000 de dolari, sau mai mult în cazul Virgin.

Propunerea SpaceX este mult mai ambiţioasă prin intermediul rachetei sale Falcon 9 reutilizabilă, aceeaşi care trimite sateliţi în spaţiu şi va trimite astronauţi către ISS.

NASA nu mai dispune de mijloace de transport spre şi dinspre ISS pentru astronauţii săi, după retragerea din uz a flotilei americane de navete spaţiale în 2011, după 30 de ani de serviciu. Din 2011 şi până în prezent, NASA s-a bazat pe capsulele Soyuz, aparţinând Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos pentru astfel de misiuni. Sub preşedinţia lui Barack Obama, NASA a oferit contracte în valoare de miliarde de dolari pentru Boeing şi SpaceX, companii care dezvoltă noi capsule "made in USA" pentru transportul astronauţilor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

4 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

5 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir