„Spală pe creier o întreagă generație”

„Spală pe creier o întreagă generație”

Școlile din Marea Britanie încearcă să contracareze influența lui Andrew Tate, influencerul britanic cu concepții misogine despre femei arestat în România pentru acuzații de viol, relatează NYT. Unii liceeni s-au arătat impresionați de el, iar alții au fost nedumeriți că viziunile promovate de Tate ar putea fi greșite.

Frații Tate se află în arest din decembrie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Toamna trecută, directorii școlilor din Marea Britanie au trimis părinților scrisori prin care au avertizat asupra influenței negative a unor influenceri precum Andrew Tate, în timp ce secretarul britanic al apărării a apreciat că vizuini precum ale acestuia riscă să reînnoiască vederile sexiste.

„Spală pe creier o întreagă generație de băieți, și asta e foarte înspăimântător. Ei par să creadă că are dreptate. Are dreptate fiindcă este bogat”, spune Chloe Stanton, profesoară de engleză în estul Londrei.

Aceasta povestește că s-a văzut nevoită să lase materia deoparte și să analizeze subiectul Andrew Tate la ore după ce elevii săi - cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani - au adus vorba despre el, arătându-se impresionați de averea și mașinile lui.

Stanton, o profesoară cu 20 de ani de experiență, s-a trezit întrebată dacă are permisiunea soțului pentru a munci, și chiar fiii săi au părut să le apărarea fraților Tate, care aveau afaceri cu videocha t și sunt acuzați de autoritățile din România de viol și alte infracțiuni.

Într-o altă parte a Angliei, în regiunea Midlands, Nathan Robertson, un profesor care lucrează cu elevi ce au nevoie de ajutor suplimentar, spune că mulți dintre elevii săi, cu vârste cuprinse între 14 și 15 ani, au mărturisit că Andrew Tate este modelul lor. Când au fost puse în discuție chestiuni precum avortul, reacția unor liceeni a fost una de batjocură, comentând că feminismul este otrăvitor. Alții au fost de părere că femeile nu au drepturi și că bărbații ar trebui să fie cei ce iau decizii în numele lor.

Charlotte Carson, un profesor de istorie și educație civică care predă la o școală din Belfast, Irlanda de Nord, spune că replica lui Tate „Ce culoare are Bugatti-ul tău” a devenit celebră printre elevii săi.

Dacă inițial profesorii din Marea Britanie au încercat să nu-i ofere lui Tate o platformă de popularizare, ulterior și-au dat seama că influența fraților este prea răspândită pentru a putea fi trecută cu vederea.

Astfel, instituțiile de învățământ din Marea Britanie au început să ia măsuri pentru a contracara acest fenomen considerat o influență negativă pentru băieți.

Ce e greșit în asta?

La școala pentru băieți Merchant`School din Londra s-a ținut un curs special în cadrul căruia doi specialiști în relații umane și sexualitate le-au cerut liceenilor (băieți între 16 și 18 ani) să explice ce îi atrage la Tate.

„Este sentimentul că bărbații sunt priviți de sus”, a răspuns unul dintre ei.

Liceeni au avut la rândul lor nelămuriri: Ce este greșit în a spune că femeia este responsabilă să se apere dacă iese singură noaptea pe stradă? Care e deosebirea dintre coerciție și seducție?

Totodată, un altul a dorit să discute despre acuzațiile false la adresa fraților Tate.

Subiectul Tate, pus în discuție în cadrul acestor ore obligatorii de educație cu privire la relații și sexualitate, a făcut necesare explicații mai detaliate despre masculinitate și misoginism.

La o școală din nord-estul Londrei au fost organizate sesiuni de weekend dedicate influenței fraților Tate. Unul dintre elevii care au recunoscut că se uită zilnic la clipurile lui s-a arătat preocupat de posibilitatea ca o femeie să distrugă viața unui bărbat acuzându-l în mod fals de viol.

Dar la aceste sesiuni au încercat să demonteze viziunile lui Tate cu clipuri informative despre hărțuire sexuală și masculinitate toxică și explicând că masculinitatea ține de atribute precum respect, loialitate și conferirea discretă a sentimentului siguranței.

Masculinitatea toxică

Arestarea lui Tate, în condițiile în care unii băieți simt respingerea ideii de masculinitate promovate de acesta drept un atac asupra propriei persoane, a reprezentat pentru unii o întărire a sentimentului victimizării.

„În această siguranță, succesul material c onferă un soi de sentiment de îndreptățire și de dreptate. Iar el îmbină asta cu mesaje periculoase”, spune Michael Conroy, fondatorul Men at Work, o organizație ce se ocupă de instruirea profesorilor și lucrătorilor cu privire la nevoile tinerilor.

„El oferă acestor băieți un scenariu pentru a răspunde insatisfacției resimțite de aceștia”, spune Charlotte Carson, profesor de istorie și educație civică.

Aceste idei și aceste gânduri există de dinainte de Andrew Tate. Doar că anumite tipare de misoginie s-au amplificat ca rezultat al popularității sale”, apreciază Nathan Robertson, un profesor care lucrează cu elevi ce au nevoie de ajutor suplimentar.

Trebuie să contribuim la educația lor întrucât lumea s-a schimbat. În ce-l privește pe Tate marea schimbare este că în sfârșit avem un dialog despre asta”, spune Deana Puccio, fondator al proiectului RAP, un grup care organizează ateliere de educație cu privire la consimțământ, hărțuire și influență online pentru adolescenți.

Andrew Tate are milioane de urmăritori online și printre concepțiile promovate de el se numără ideea că femeile sunt proprietatea bărbaților, în timp ce bărbații sunt victime ale feminismului și acuzațiilor false de viol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…