Spania, decizie în premieră! Femeile agresate în relație vor fi avertizate despre antecedentele partenerilor

Spania, decizie în premieră! Femeile agresate în relație vor fi avertizate despre antecedentele partenerilor

Femeile din Spania agresate de parteneri vor fi avertizate despre antecedentele acestora, potrivit unei noi prevederi legislative.

Femeile agresate vor fi avertizate despre partenerii lor violenți Foto: pexels.com

Ministerul de Interne din Spania va putea informa femeile care sesizează violență domestică despre antecedentele partenerului agresor începând de începând de vineri, 10 februarie.

Conform Ziarului Românesc, comunicarea se va face doar în cazurile de risc mediu de relevanță deosebită, mare sau extremă și în care vor trebuie luate în considerare factori precum amenințările, gelozia , dependențele sau intenția victimei de a întrerupe relația.

Această noutate este stabilită printr-un Ordin a Ministerului de Interne intrat în vigoare vineri, după ce secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Pérez, a semnat-o joi, în conformitate cu criteriile stabilite cu referire la echilibrul dintre dreptul la protecția datelor și riscul pentru o victimă.

Peste 61.000 de agresori în Spania

Peste 61.000 agresori au două sau mai multe plângeri de la femei diferite, adică sunt agresori persistenți. Astfel, aceștia sunt mai predispuși la atacuri prin care să încalce măsurile legale.

Acest Ordin nu va presupune o notificare automată. Este necesară o plângere a victimei sau a celor din jur și o evaluare a poliției care arată un nivel mediu de risc cu o relevanță deosebită, mare sau extremă.

Ministerul condus de Fernando Grande-Marlaska și-a anunțat intenția de a sesiza victimele agresorilor persistenti după creșterea numărului de crime care au avut ca victime femei, în luna decembrie anul trecut. Până acum, în 2023, opt femei au murit în urma episoadelor de violență domestică.

Apoi, Ministerul de Interne a transmis o interogare Parchetului, care a avertizat că nu se poate raporta în mod general despre agresori. Că se poate face doar după evaluarea împrejurărilor și a riscului în fiecare caz. În urma acestei notificări, Ministerul a precizat că nu a intenționat niciodată să emită o avertizare „generică”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...