Spania: Liderul Podemos, Pablo Iglesias, îşi anunţă retragerea din politică în urma alegerilor regionale de la Madrid

Spania: Liderul Podemos, Pablo Iglesias, îşi anunţă retragerea din politică în urma alegerilor regionale de la Madrid

Liderul partidului stângii radicale spaniole Unidas Podemos, Pablo Iglesias, şi-a anunţat retragerea din viaţa politică în urma rezultatului slab al stângii în alegerile regionale de la Madrid, transmit dpa şi AFP.

'Am eşuat', a afirmat el în faţa unui grup de militanţi ai partidului, spunând că are impresia că este 'ţapul ispăşitor care mobilizează sentimentele cele mai obscure, mai contrare democraţiei'.

'Rezultatul de astăzi (marţi, n.red.) arată că nu mai pot ajuta mişcarea noastră să-şi consolideze forţa instituţională în următorii câţiva ani', a declarat fostul vicepremier.

Din acest motiv, 'renunţ la toate funcţiile mele, părăsesc politica în sensul de politică de partid, politică instituţională', pentru a nu fi 'un obstacol în calea unei înnoiri a conducerii care trebuie să se producă în forţa noastră politică'.

Partidul său a obţinut zece mandate în noua adunare regională, cu trei în plus faţă de scrutinul anterior, dar analiştii se aşteptau la un rezultat mult mai bun.

Iglesias a calificat drept o 'tragedie' triumful în alegeri al Partidului Popular (PP, dreapta conservatoare), pe care l-a numit 'dreapta trumpistă', şi scorul bun al partidului de extremă dreapta Vox.

El a propus-o pe Yolanda Diaz, actual ministru al muncii, ca noul lider al partidului.

Pablo Iglesias, în vârstă de 42 de ani, s-a afirmat în 2011 ca tânăr activist pentru mişcarea de protest social Movimiento 15-M.

În primăvara lui 2014 a fondat împreună cu alţi activişti partidul Podemos, care a fuzionat ulterior cu formaţiunea mai tradiţională Izquierda Unida (Stânga Unită) în alianţa Unidas Podemos. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Așa o fi?

3 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

4 Românca-fenomen din Portugalia / Povestea de film a uneia dintre cele mai bogate femei

5 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…