Spania: Opinii despre folosirea antibioticelor

Spania: Opinii despre folosirea antibioticelor

Jumătate dintre spanioli cred că antibioticele servesc la omorârea virusurilor, la combaterea răcelii și pentru a trata gripa. Aceasta este o greșeală deosebit de periculoasă, știut fiind faptul că folosirea neadecvată a acestor medicamente - și abuzul - provoacă întărirea bacteriilor, care devin mai rezistente, relatează cotidianul spaniol El Pais.

Un recent Eurobarometru arată că 48% dintre spanioli consideră că antibioticele omoară virusurile (37% știu că nu, față de 43% în UE), iar 45% cred că sunt eficiente împotriva răcelii și gripei (48% spun că este fals). În UE, numai 36% afirmă că antibioticele combat gripa.

Majoritatea spaniolilor, 85%, știu că folosirea inadecvată a antibioticelor le scade din eficiență (84%, media din UE).

Potrivit Eurobarometrului, numai 23% dintre spanioli spun că au primit informații despre aceste medicamente în ultimul an (33%, media europeană). Dintre cei care au primit informații, jumătate (48%) le-au obținut de la un medic, față de 32% dintre europeni, care par a obține mai multe cunoștințe prin intermediul campaniilor și din presă. Spania are un plan strategic pentru a rezolva această problemă.

Pe de altă parte, 47% dintre spanioli au folosit antibiotice în ultimul an, cea mai mare proporție din UE, doar în urma Maltei (48%) și departe de media europeană (34%).

Rezistența unor bacterii la antibiotice atinge niveluri alarmante. Recent, pentru prima dată o persoană (o femeie din SUA) suferea o infecție cauzată de o superbacterie rezistentă la cel mai puternic dintre antibiotice. Aceasta anunță apariția unor bacterii rezistente la toate antibioticele, avertizau specialiștii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…