Spania: Opinii despre folosirea antibioticelor

Spania: Opinii despre folosirea antibioticelor

Jumătate dintre spanioli cred că antibioticele servesc la omorârea virusurilor, la combaterea răcelii și pentru a trata gripa. Aceasta este o greșeală deosebit de periculoasă, știut fiind faptul că folosirea neadecvată a acestor medicamente - și abuzul - provoacă întărirea bacteriilor, care devin mai rezistente, relatează cotidianul spaniol El Pais.

Un recent Eurobarometru arată că 48% dintre spanioli consideră că antibioticele omoară virusurile (37% știu că nu, față de 43% în UE), iar 45% cred că sunt eficiente împotriva răcelii și gripei (48% spun că este fals). În UE, numai 36% afirmă că antibioticele combat gripa.

Majoritatea spaniolilor, 85%, știu că folosirea inadecvată a antibioticelor le scade din eficiență (84%, media din UE).

Potrivit Eurobarometrului, numai 23% dintre spanioli spun că au primit informații despre aceste medicamente în ultimul an (33%, media europeană). Dintre cei care au primit informații, jumătate (48%) le-au obținut de la un medic, față de 32% dintre europeni, care par a obține mai multe cunoștințe prin intermediul campaniilor și din presă. Spania are un plan strategic pentru a rezolva această problemă.

Pe de altă parte, 47% dintre spanioli au folosit antibiotice în ultimul an, cea mai mare proporție din UE, doar în urma Maltei (48%) și departe de media europeană (34%).

Rezistența unor bacterii la antibiotice atinge niveluri alarmante. Recent, pentru prima dată o persoană (o femeie din SUA) suferea o infecție cauzată de o superbacterie rezistentă la cel mai puternic dintre antibiotice. Aceasta anunță apariția unor bacterii rezistente la toate antibioticele, avertizau specialiștii.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei