Spania: Partidele locale la putere câştigă alegerile regionale din Ţara Bascilor şi Galicia, umbrite de coronavirus

Spania: Partidele locale la putere câştigă alegerile regionale din Ţara Bascilor şi Galicia, umbrite de coronavirus

Partidele la putere în regiunile din Spania Ţara Bascilor şi Galicia au câştigat alegerile regionale duminică, care au avut loc umbrite de pandemia de coronavirus şi marcate în parte de o prezenţă scăzută la vot, purtarea obligatorie a măştilor şi cabine fără perdele, relatează luni dpa.

În Ţara Bascilor, partidul separatist de guvernământ PNV condus de Inigo Urkullu a câştigat 31 de locuri în parlamentul regional, cu trei în plus faţă de 2016. Cu toate acestea, el va avea nevoie din nou de alte partide pentru a forma o majoritate, potrivit cifrelor citate duminică noapte de presa spaniolă.

În Galicia, Partido Popular (PP, conservator) condus de Alberto Nunez Feijoo şi-a confirmat poziţia de cea mai puternică forţă politică, menţinându-şi majoritatea absolută cu 41 de locuri.

Partidul separatist de stânga BNG a urcat pe locul al doilea, cu 19 locuri, cu 13 mai mult faţă de acum patru ani.

Partidul populist de dreapta Vox a câştigat de asemenea un loc în Ţara Bascilor, unde există doar un obstacol de 3% pentru a intra în parlament. În Galicia, unde există un prag de 5%, el nu a putut ajunge în parlament.

Partidul social-democrat de guvernământ spaniol (PSOE), condus de prim-ministrul Pedro Sanchez, a câştigat un loc la un total de 10 în Ţara Bascilor şi de asemenea un loc în Galicia, pentru un total de 14 locuri.

Prezenţa la vot în Galicia a fost de sub 59%, cu 5 puncte mai mare decât acum patru ani. În Ţara Bascilor, cu toate acestea, a scăzut cu 7 puncte la puţin peste 53% pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea coronavirusului.

PSOE, condus de prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, ar obţine între 10 şi 12 locuri în Ţara Bascilor, în timp ce în Galicia 12-14 locuri.

Alegerile, primele de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în ţară, nu au fost văzute ca un test al măsurilor controversate stricte legate de coronavirus ale guvernului central. Votul a fost stabilit să aibă loc pe 5 aprilie, dar a fost amânat din cauza pandemiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia