Spania: Partidul de extremă dreapta Vox face pentru prima dată parte dintr-un guvern regional

Spania: Partidul de extremă dreapta Vox face pentru prima dată parte dintr-un guvern regional

Partidul spaniol de extremă dreapta Vox va face pentru prima dată parte dintr-un guvern regional, condus de forţele de dreapta în Castilia-şi-Leon (centru), au anunţat joi această formaţiune şi Partidul Popular (PP, dreapta), informează AFP.

"Am ajuns la un acord de legislatură cu Vox (...) care va permite (intrarea în funcţiune a unui) guvern stabil şi solid", a declarat pe Twitter preşedintele acestei regiuni aflat la sfârşit de mandat, Alfonso Fernandez Manueco (PP), care va putea să obţină un al doilea mandat în această funcţie datorită acestui acord.

Vox a anunţat la rândul său că va deţine vicepreşedinţia guvernului în această regiune apropiată de Madrid şi care dispune, ca alte regiuni ale Spaniei, de competenţe foarte mari în această ţară descentralizată.

De asemenea, un reprezentant al partidului de extremă dreapta a fost ales joi preşedinte al parlamentului regional.

În timpul unui scrutin anticipat care a avut loc în februarie în Castilia-şi-Leon, câştigat de PP însă fără majoritate absolută, Vox a totalizat 17,6% din sufragii şi 13 locuri în parlamentul regional.

Partidul Socialist, la putere în Spania, a denunţat imediat intrarea Vox în acest guvern regional, calificată drept "pact al ruşinii" cu PP.

Vox a provocat o undă de şoc la sfârşitul lui 2018, atunci când a reintrat în forţă în Parlamentul din Andaluzia (sud), bastion istoric al stângii şi regiunea cea mai populată din Spania.

Însă până acum, fie că este vorba de această regiune sudică sau de cea de la Madrid, acest partid a susţinut întotdeauna executivele regionale conduse de PP, fără a face parte din ele.

Pe plan naţional, Vox a devenit, după alegerile legislative din 2019, a treia forţă a Spaniei şi dispune de 52 de parlamentari din totalul celor 350 de deputaţi ai Parlamentului spaniol.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria