Spania: Separatiştii catalani aleşi în legislativul de la Madrid au ieşit din detenţie pentru formalităţile de înregistrare ca parlamentari

Separatiştii catalani aleşi în parlamentul de la Madrid şi aflaţi în arest preventiv au ieşit luni din închisoare pentru a se înregistra ca parlamentari pe lângă cele două camere legislative, relatează AFP.

Separatiştii au ajuns la parlament în jurul orei 08.00 GMT, în vehicule ale Gărzii Civile.

Ei nu vor avea dreptul de a face declaraţii presei şi urmează să reintre în închisoare după încheierea formalităţilor.

Marţi, cei cinci aleşi - patru deputaţi şi un senator - vor avea permisiunea de a ieşi din nou din închisoarea Soto del Real, de lângă Madrid, pentru a asista la şedinţa inaugurală a parlamentului şi a depune jurământul.

Tribunalul Suprem spaniol i-a autorizat pe cei cinci separatişti catalani aleşi în parlamentul de la Madrid şi aflaţi în arest preventiv să participe la sesiunea inaugurală de pe 21 mai a legislativului.

 


Foto: (c) JJ Guillen POOL / EPA


Cei cinci sunt judecaţi la Madrid din 12 februarie pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017.

Cele două camere legislative urmează să decidă ulterior dacă aceştia vor trebui suspendaţi din funcţii până la verdictul Tribunalului Suprem.

Printre cei cinci secesionişti se numără fostul vicepreşedinte catalan, Oriol Junqueras, principalul inculpat la proces, aflat în închisoare de 18 luni şi împotriva căruia parchetul a cerut 25 de ani de detenţie.

Junqueras a fost ales deputat din poziţia de lider al Stângii Republicane din Catalonia (ERC) şi este cap de listă al acestei formaţiuni şi pentru alegerile europarlamentare de pe 26 mai. Raul Romeva, fost responsabil regional pentru afaceri externe, a fost ales senator al aceluiaşi partid.

Alţi trei separatişti încarceraţi au fost aleşi deputaţi în parlamentul de la Madrid: Jordi Sanchez, Jordi Turull şi Josep Rull, membri ai unui alt mare partid pro-independenţă, Împreună pentru Catalonia, al fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia în octombrie 2017, la scurt timp după eşecul tentativei de secesiune.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade