Spania: Temperaturi de 45 de grade aşteptate duminică. Incendiile de vegetaţie au distrus peste 200.000 de hectare de la începutul anului

Spania: Temperaturi de 45 de grade aşteptate duminică. Incendiile de vegetaţie au distrus peste 200.000 de hectare de la începutul anului

În ciuda a câteva zile când temperaturile au scăzut pentru scurt timp sub 40 de grade, ţara se află în faţa unui val de căldură care a durat două săptămâni. Acest episod se traduce prin temperaturi sufocante cu maxime de peste 36 de grade în aproape toata ţara, cu exceptia nord-vestului, conform prognozelor agentiei naţionale de meteorologie (Aemet).

Regiunea Cordoba, Andaluzia, din sud, este locul unde se preconizează că temperaturile vor fi cele mai ridicate, cu 45 de grade aşteptate. În această regiune a fost înregistrat recordul absolut de temperatură în Spania în august 2021, cu 47,4 grade în Montoro. Din cauza acestui val de căldură, cuplat cu lipsa precipitaţiilor din Peninsula Iberică de la începutul anului, în toată ţara există un risc "extrem" de incendiu, potrivit Aemet.

În Tenerife, în arhipelagul Canare, un incendiu de pădure a distrus 2156 de hectare şi a dus la evacuarea a aproape 600 de persoane, au informat sâmbătă seara serviciile de urgenţă. De la începutul anului, peste 200.000 de hectare au ars deja în Spania, conform Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), făcând-o ţara cea mai afectată de incendii de pe continent.

Proliferarea acestor fenomene este o consecinţă directă a încălzirii globale, emisiile de gaze cu efect de seră crescând în intensitate, durată şi frecvenţă, explică oamenii de ştiinţă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria