Spaniolii își pot schimba sexul de la vârsta de 16 ani. Legea adoptată la Madrid

Spaniolii își pot schimba sexul de la vârsta de 16 ani. Legea adoptată la Madrid

După multe luni de dezbateri aprinse, Spania se alătură altor câteva țări din lume, care oferă dreptul de autodeterminarea genului, doar printr-o simplă declarație administrativă. De noua lege pot beneficia cetățenii care au împlinit vârsta de 16 ani, însă există excepții care se aplică la categorii inferioare de vârstă.

O nouă lege, denumită „transgen”, a fost adoptată în Spania FOTO Arhivă

Până în prezent, cei care voiau să își declare alt gen în documentele oficiale, trebuiau să dețină rapoarte medicale care să ateste o disforie de gen, precum și dovezi clare ale unui tratament hormonal, administrat timp de doi ani.

O nouă lege, adoptată joi de deputații spanioli, va face lucrurile mult mai simple pentru persoanele transgender.

Susţinută intens de partidul stângii radicale Podemos, aliat al socialiştilor din cadrul Guvernului condus de Pedro Sanchez, această lege - denumită „transgen - le va permite persoanelor care doresc să îşi schimbe genul în documentele de identitate, să obţină acest lucru doar prin intermediul unei simple declaraţii administrative. Vârsta minimă prevăzută este de 16 ani.

Astăzi, am făcut un pas de uriaş recunoscând libera determinare a identităţii de gen”, a declarat Irene Montero, ministrul pentru Egalitate din partea partidului Podemos

Alte țări europene, acționează cu reținere

Dezbaterile despre disforia de gen, acea suferinţă cauzată de o inadecvare între sexul biologic şi genul cu care se identifică o persoană, au luat amploare în numeroase ţări în ultimii ani odată cu creşterea numărului de cereri care privesc tranziţia, mai ales în rândul unor persoane minore, scrie Agerpres.

Însă adoptarea acestei legi în Spania intervine într-o perioadă în care mai multe ţări, inclusiv unele care erau vârful de lance al acestui subiect, au preferat să acţioneze cu reţinere.

În Suedia, autorităţile au decis în urmă cu un an să pună capăt hormonoterapiei pentru minori, cu excepţia unor cazuri foarte rare, invocând necesitatea de a da dovadă de prudenţă. De curând, autorităţile suedeze au restrâns drastic şi recurgerea la ablaţia sânilor în rândul adolescentelor.

În Finlanda, o decizie similară a fost luată încă din 2020 asupra hormonoterapiei, în timp ce în Franţa, Academia de Medicină a îndemnat la o mare prudenţă medicală în tratamentul administrat tinerilor pacienţi şi la cea mai mare rezervă faţă de tratamentele hormonale.

Regatul Unit a blocat luna trecută o lege scoţiană asupra drepturilor persoanelor transgen, similară celei din Spania, care fusese adoptată la sfârşitul lunii decembrie de Parlamentul din Edinburgh la finalul unor dezbateri aprinse.

Acest episod a fragilizat situaţia prim-ministrului scoţian Nicola Sturgeon, care şi-a anunţat miercuri demisia, după o controversă puternică creată de încarcerarea într-o închisoare pentru femei a unei persoane transgen care fusese condamnată pentru violarea a două femei în timpul perioadei sale de tranziţie.

Noua lege a atras controverse

În Spania, legea trans" a suscitat o opoziţie aprinsă din partea partidelor de dreapta.

Nu suntem aici pentru a face experimente cu oamenii (...) Vedem că anumite ţări dau acum înapoi, pentru că au văzut că s-au precipitat, un fapt care a provocat multă suferinţă. Haideţi să nu facem şi noi la fel!, a declarat joi Maria Jesus Moro, deputat din partea Partidului Popular.

Însă textul de lege a provocat diviziuni profunde şi în rândul stângii şi al mişcării feministe, în condiţiile în care Spania se pregăteşte pentru alegeri generale, care vor avea loc spre sfârşitul acestui an.

Legea a fost susţinută cu ardoare de Podemos şi de cea mai mare organizaţie LGBT din Spania, FELGBTI+, care speră, potrivit preşedintei sale Uge Sangil, că noul text va încuraja alte ţări să urmeze exemplul spaniol.

Însă alte voci, contrare, s-au făcut auzite în cadrul stângii, unde anumite feministe au considerat că noţiunea de autodeterminare a genului pune în pericol decenii întregi de lupte purtate pentru egalitatea dintre sexe.

A susţine că genul este mai presus de sexul biologic (...) mi se pare un pas înapoi”, a denunţat numărul doi din Guvernul Sanchez, Carmen Calvo.

Noul text de lege a fost adoptat cu 191 de voturi pentru, 60 de voturi contra şi 91 de abţineri. În Persoanele cu vârste cuprinde între 14-16 ani vor beneficia, de asemenea, de acest drept, cu condiţia ca ele să fie însoţite, de-a lungul procedurii de tutorii lor legali. Pentru adolescenţii de 12 până la 14 ani, este nevoie de o aprobare în justiţie.

Prima țară din Europa care a acordat acest drept a fost Danemarca, în anul 2014.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…