Spaniolii se alătură tendinței eurosceptice (sondaj)

Spaniolii se alătură tendinței eurosceptice (sondaj)

Pentru prima dată în ultimii ani numărul spaniolilor care nu mai sunt favorabili Uniunii Europene îl depășește pe cel al susținătorilor proiectului european, confirmând astfel o tendință eurosceptică ce câștigă tot mai mult teren în statele blocului comunitar, consemnează publicația ABC într-un articol publicat miercuri.

Conform sondajului efectuat de PEW Research Center, 49% dintre spaniolii intervievați au exprimat o opinie nefavorabilă față de Uniunea Europeană, în timp ce 47% se arată în continuare favorabili proiectului european. Scăderea sprijinului față de blocul comunitar este semnificativă în Spania, în ultimul sondaj, realizat anul trecut, rata de susținerea față de UE fiind de 63%.

Cercetări similare au fost efectuate și în alte state europene — în contextul referendumului privind 'Brexitul' — și ele relevă pe ansamblu un declin al susținerii populației față de proiectul european. Conform concluziilor institutului care a realizat sondajul, cauza principală a acestei situații este valul de refugiați și modul în care UE a gestionat criza ce a rezultat.

Scăderea cea mai pronunțată a sprijinului față de UE se înregistrează în Franța, unde numai 38% dintre persoanele chestionate într-un sondaj afirmă că mai cred în blocul comunitar, o scădere de 17 procente față de sondajul precedent.

Pe lângă Spania și Franța, sprijinul față de UE a scăzut și în Germania (de la 58% la 50%), precum și în Marea Britanie (de la 51% la 44%). În mod paradoxal, sondajele efectuate în Polonia și Ungaria, țările conduse de cele mai eurosceptice guverne din UE, relevă un sprijin substanțial față de proiectul european, susținut de 72% dintre polonezii participanți la sondaj și de 61% dintre unguri.

Studiul mai relevă un detaliu inedit legat de Spania, și anume că aceasta este a doua țară, după Grecia, unde simpatizanții partidelor de stânga sunt foarte nefavorabili Uniunii Europene. Numai 35% dintre spaniolii participanți la sondaj și care s-au declarat de stânga susțin blocul comunitar, procent care în Grecia coboară la 21%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...