Spaniolii se alătură tendinței eurosceptice (sondaj)

Pentru prima dată în ultimii ani numărul spaniolilor care nu mai sunt favorabili Uniunii Europene îl depășește pe cel al susținătorilor proiectului european, confirmând astfel o tendință eurosceptică ce câștigă tot mai mult teren în statele blocului comunitar, consemnează publicația ABC într-un articol publicat miercuri.

Conform sondajului efectuat de PEW Research Center, 49% dintre spaniolii intervievați au exprimat o opinie nefavorabilă față de Uniunea Europeană, în timp ce 47% se arată în continuare favorabili proiectului european. Scăderea sprijinului față de blocul comunitar este semnificativă în Spania, în ultimul sondaj, realizat anul trecut, rata de susținerea față de UE fiind de 63%.

Cercetări similare au fost efectuate și în alte state europene — în contextul referendumului privind 'Brexitul' — și ele relevă pe ansamblu un declin al susținerii populației față de proiectul european. Conform concluziilor institutului care a realizat sondajul, cauza principală a acestei situații este valul de refugiați și modul în care UE a gestionat criza ce a rezultat.

Scăderea cea mai pronunțată a sprijinului față de UE se înregistrează în Franța, unde numai 38% dintre persoanele chestionate într-un sondaj afirmă că mai cred în blocul comunitar, o scădere de 17 procente față de sondajul precedent.

Pe lângă Spania și Franța, sprijinul față de UE a scăzut și în Germania (de la 58% la 50%), precum și în Marea Britanie (de la 51% la 44%). În mod paradoxal, sondajele efectuate în Polonia și Ungaria, țările conduse de cele mai eurosceptice guverne din UE, relevă un sprijin substanțial față de proiectul european, susținut de 72% dintre polonezii participanți la sondaj și de 61% dintre unguri.

Studiul mai relevă un detaliu inedit legat de Spania, și anume că aceasta este a doua țară, după Grecia, unde simpatizanții partidelor de stânga sunt foarte nefavorabili Uniunii Europene. Numai 35% dintre spaniolii participanți la sondaj și care s-au declarat de stânga susțin blocul comunitar, procent care în Grecia coboară la 21%.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

4 Marfă pentru DNA! Ce-am anunțat sâmbăta trecută se întâmplă! Măcel în PSD Olt! Stănescu l-a ras pe Ciocan din …

5 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul