Spartana din România. Nadia, asistenta medicală cu picioare de oțel, medaliată în cele mai dure curse de alergare cu obstacole

Spartana din România. Nadia, asistenta medicală cu picioare de oțel, medaliată în cele mai dure curse de alergare cu obstacole

Nadia Roxana Bucă este o atletă de care ar fi mândri chiar și anticii spartani. A alergat 12 ore cu un sac de nisip în spate, a trecut prin apă, prin noroi și pe sub fire de sârmă ghimpată.

Nadia Roxana Bucă FOTO arhivă Adevărul

Nadia Roxana Bucă, asistentă medicală la Spitalul Județean de Urgență din Galați, este unul dintre românii cu care ne mândrim: la 46 de ani a fost desemnată pentru a treia oară Ambasador Spartan în România .

Cursele de alergare Spartan au apărut pentru prima dată în 2010 în SUA ca eveniment sportiv ce presupune o serie de curse de alergare cu obstacole pe teren accidentat, cu trei grade de dificultate, multe dintre ele asemănându-se cu cele prin care sunt pregătiți militarii din armată.

Cursele Spartan nu sunt recomandate însă celor care știu că suferă de anumite afecțiuni care le-ar înrăutăți starea de sănătate și chiar le-ar pune viața în pericol.

Concurenții cară bușteni, saci cu nisip, înoată, merg târâș pe coate, prin noroi, pe sub sârmă ghimpată și sar garduri de diferite înălțimi. În prima categorie intră cursele pe distanțe scurte (5 kilometri), denumite Sprint, cu 20 de obstacole.

„Recomand acest gen de cursă la toată lumea, ca să cunoască obstacolele și să își testeze limitele. E nevoie de o mică condiție fizică“, a declarat Nadia pentru „Weekend Adevărul“.

În cea de-a doua categorie intră cursele Super, care presupun alergarea a 10 kilometri, cu 25 de obstacole. Participanții trebuie să aibă obligatoriu o condiție fizică bună ca să termine cursa, iar gradul de dificultate este mediu.

În ultima categorie intră cursele Beast, la care se aleargă 21 de kilometri, cu 30 de obstacole. Sunt testul suprem în competițiile Spartan, iar condiția fizică, dar și psihicul și emoțiile concurenților sunt puse la mari încercări.

De amintit este că fiecare organizator de curse Spartan are libertatea de a depăși cu 2 sau chiar 3 kilometri distanțele amintite la fiecare dintre cele trei categorii, în funcție de zona geografică unde se aleargă și de amplasarea obstacolelor. Prin urmare, „spartanii“ trebuie să fie pregătiți mereu să alerge mai mult decât s-ar fi preconizat inițial.

Locul III, după 17 kilometri

Nadia este pasionată de sport de la vârsta de 14 ani, când a început să și practice sportul de performanță, volei. A absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, cu specializarea Marketing și Management în Sport, și s-a angajat la spitalul din Galați.

La cursele cu obstacole Spartan a participat mai întâi din curiozitate, în 2016, când s-a înscris la competiția „Tough Mudder“ în Marea Britanie. Din 2019 s-a implicat şi mai mult, iar rezultatele au început să apară. A urcat pentru prima dată pe podium în Austria, unde s-a organizat campionatul european Spartan.

Nadia a reușit evoluții spectaculoase la cursele Spartan la care a participat FOTO arhiva personală

Nadia a reușit evoluții spectaculoase la cursele Spartan la care a participat FOTO arhiva personală

Ne mărturisește că acea cursă, unde și-a adjudecat locul al treilea, este una pe care nu o va uita niciodată.

„A fost foarte greu. Am alergat 17 kilometri, cu 20 de obstacole. Cursa a fost într-o zonă montană, unde a fost frig, iar 80% din cursă a fost prin apă. Dintr-un canal intram într-un râu, treceam printr-o pădure, iar intram în râu“, ne descrie Nadia condițiile competiționale de coșmar la care a făcut față.

Adrenalina a ținut-o permanent în priză și ne dezvăluie că participările la cursele Spartan i-au întărit serios rezistența organismului și imunitatea. Un an mai târziu a obținut tot locul al treilea în CEU (Campionatul Regional din Europa Centrală) organizat în Polonia.

„Mi-am dorit extraordinar de mult să particip la această competiție și a fost ceva wow pentru mine“, spune gălățeanca.

Cel mai bun „spartan“

Sportiva este pregătită de Marius Nicoară, un reputat sportiv și antrenor de atletism. Nadia a fost desemnată căpitan al României în 2022 pentru Campionatul Mondial Trifecta din Grecia și și-a adjudecat medalia de argint la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), în cursa de 21 de kilometri.

În alte trei curse Spartan organizate la Cheile Grădiștei, Nadia a urcat pe podium. În competiția True Spartan, organizată în Cehia, gălățeanca a fost desemnată cel mai bun „spartan“ în urma voturilor a numeroși atleți care participă la aceste curse extrem de solicitante.

Ca să vă faceți o idee despre cât de grele sunt cursele Spartan și prin ce teste a trecut Nadia, de multe ori imposibil de depășit de către alți concurenți experimentați, amintim două competiții la care a participat în 2022.

Prima dintre ele se numește Ultra Spartan și este o cursă de 50 de kilometri, cu 60 de obstacole, unde a obținut un onorant loc patru. Cea de-a doua este celebra Hurricane Heat, o cursă infernală de 12 ore (unde există și varianta de 24 de ore), la care participanții se pot considera norocoși dacă ajung la linia de sosire.

Probele din cursele Spartan sunt comparabile cu cele ale militarilor FOTO arhiva personală

Probele din cursele Spartan sunt comparabile cu cele ale militarilor FOTO arhiva personală

Asistenta medicală din Galați a cărat în spate un sac de nisip de 15 kilograme pe toată durata cursei și o scândură cu lungimea de 1,5 metri. Ca să facă competiția și mai grea decât era, organizatorii au stabilit ca participanții să treacă numeroase teste.

În unul dintre acestea, concurenții au fost nevoiți să se așeze într-un picior pe scândura cărată pe durata cursei, iar mâna opusă să o țină ridicată în sus și să închidă și ochii.

„Este o cursă mai mult mentală, decât fizică. Ești supus la tot felul de teste individuale sau cu un partener desemnat de organizatori. Am participat pentru că voiam să văd cum mă simt. După două zile de la încheierea cursei, m-am dus la muncă“, povestește râzând Nadia.

Nadia a cărat o scândură și un sac de 15 kilograme timp de 12 ore FOTO arhiva personală

Nadia a cărat o scândură și un sac de 15 kilograme timp de 12 ore FOTO arhiva personală

Participanții sunt obligați să memoreze și să spună un jurământ înainte de începerea cunoscutei competiții: „Voi pune întotdeauna misiunea pe primul loc. Nu voi accepta niciodată înfrângerea. Nu voi renunța niciodată. Nu voi abandona niciodată un camarad căzut“. Cine nu o face primește o pedeapsă.

Dincolo de limita rezistenței

Despre Spartan, Nadia spune că este un sport care te provoacă să ieși din zona de confort și să îți depășești limitele fizice și psihice, indiferent din ce categorie socială vii, indiferent de vârstă și de pregătire.

„Nu îți dai seama cât ești de puternic până în momentul în care singura ta opțiune este să fii puternic“ este deviza care a dus-o pe asistenta medicală din Galați pe culmile performanței sportive.

La dificultățile competiționale se adaugă și cele financiare, pentru că Nadia se autofinanțează la orice competiție la care participă, asta însemnând bani pentru deplasare, cazare, masă, echipament sportiv și taxe de înscriere în concurs, care în unele cazuri pot ajunge la câteva sute de euro.

GALERIE FOTO NADIA ROXANA BUCĂ

În România, cursele Spartan sunt mai puțin cunoscute, în timp ce în alte țări, cum este Ungaria, de pildă, alergările cu obstacole au intrat în cotidian. Acest gen de competiție este o provocare pentru orice participant în a deveni mai bun pe zonele pe care se simte vulnerabil.

Poate fi un aspect ce ține de condiția fizică, dar și unul ce vizează zona mentală sau emoțională. Nadia recunoaște, de pildă, că încă mai are dificultăți la anumite obstacole, cum este urcarea pe frânghie la o înălțime de 4 metri.

„Am avut suișuri și coborâșuri în viață, și ceea ce pot spune este că Spartan m-a readus pe linia de plutire. Recomand acest gen de curse pentru cei care vor să se autodepășească și nu le este frică de necunoscut , este invitația Nadiei, sportiva din Galați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”