Spațiile comerciale de la metrou, „cadoul” lui Traian Băsescu pentru Ion Rădoi de acum 23 de ani

Spațiile comerciale de la metrou, „cadoul” lui Traian Băsescu pentru Ion Rădoi de acum 23 de ani

În al doilea mandat de ministru al Transporturilor, Traian Băsescu a cerut modificarea unei legii abia adoptate privind interzicerea construcțiilor din subteran care nu au legătură cu activitatea de transport. Comerțul de la metrou a devenit astfel legal, în contextul în care firma sindicatului deja avea contracte de asociere în participațiune cu compania de stat pentru spațiile comerciale. În cercetările DNA privind afacerile din subteran, Ion Rădoi a fost interceptat purtând discuții telefonice inclusiv cu Traian Băsescu, actualmente europarlamentar. “Am oprit aiurea metroul”, i-a transmis Rădoi fostului ministru al Transporturilor, scrie Buletin de Bucuresti .

În 1992, la doi ani de când începuse să înflorească activitățile comerciale de la metrou, este înregistrată la RECOM societatea Sindomet Servcom S.R.L.

Firma, controlată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) semnează cu conducerea companiei de stat, abia în 1994, un contract de asociere în participaţiune în vederea exploatării în comun a spaţiilor situate în incinta reţelei de metrou.

Înțelegerea prevedea ca profitul net rezultat să fie repartizat în procent de 70 la sută către firma sindicatului și 30 la sută către Metrorex.

Un an mai târziu, Executivul Văcăroiu emite Hotărârea de Guvern 344/1995 „privind unele măsuri de sporire a siguranţei în exploatarea metroului”.

Textul actului normativ stabilește că „(…) se interzic în staţiile metroului şi în spaţiile tehnologice aferente, organizarea şi desfăşurarea, de către persoane fizice sau juridice, a oricăror activităţi comerciale”.

Mai mult, prin aceeași lege “se interzic, de asemenea, menţinerea, amplasarea şi realizarea oricărui gen de construcţii în staţiile de metrou şi în spaţiile tehnologice aferente, nespecifice activităţii de transport”.

Deși se afla în afara legii, comerțul subteran proliferează iar firma sindicatului semnează o altă înțelegere, în 1996, prin care își crește profitul net repartizat la 75%.

Este același an când Traian Băsescu este numit pentru a doua oară ministru al Transporturilor iar Ion Rădoi este ales parlamentar de Giurgiu pe listele PDSR.

În 1998, după doi ani de mandat, Traian Băsescu modifică ordonanța din 1995. Articolul doi din HG 488/1998 anulează practic toate interdicțiile.

“Fac excepție activitățile comerciale autorizate potrivit legii și construcțiile aferente acestora, executate și amplasate cu respectarea autorizației de construire, dacă exploatarea lor nu aduce atingere funcționalității și siguranței metroului, potrivit normelor tehnice de exploatare în vigoare”, se arată în actul normativ.

De atunci și până în prezent, banii către firma controlată de Ion Rădoi pentru chiriile spațiilor comerciale din subteran au tot curs, cu toate că au fost perioade când contractul de asociere cu Metrorex era expirat.

Cel mai recent exemplu este cel de după 2018, când compania de stat a refuzat să mai prelungească înțelegerea iar firma controlată de Ion Rădoi a refuzat să elibereze spațiile comerciale.

Băsescu, “apărătorul” lui Rădoi

După blocarea metroului pe 26 martie 2021, Ion Rădoi a discutat telefonic cu foștii miniștrii ai Transporturilor din perioada 1996-2004: Traian Băsescu (PD) și Miron Mitrea(PSD).

Potrivit G4Media , “după încheierea protestului de la Metrou prin finalizarea negocierilor, Rădoi Ion i-a mulţumit fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, informându-l totodată cu privire la rezultatul negocierilor”.

Mai mult, la două zile de la protestul care a paralizat Bucureștiul, pe 28 martie, liderul USLM îi confirmă lui Traian Băsescu că «am oprit aiurea metroul. Da… au rezolvat de nu se poate”, Rădoi Ion insistând că: “păi normal că ăia au sărit în şină. Eu am intrat în concediu…şi că ştiam, intuiam, simţeam pulsul…Simţeam cum fierbe totul, ştii?”», potrivit ordonanţei DNA de inculpare a lui Rădoi consultate de G4media.ro .

Mai mult, în ziua protestului, Traian Băsescu i-a luat apărarea public lui Ion Rădoi și l-a ridiculizat pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, după ce acesta a pus situația de la metrou pe seama foștilor miniștrii de resort.

Ministrul ăsta Drulă are și el părerile lui. N-am să-l bag in seama pentru astfel de declaratii. Până la urma obiectivul unui ministru e să dezvolte metroul. Eu am făcut tot ce am putut pe timpul meu, cei de după mine au extins și ei rețeaua cât au putut. S-au ocupat mai puțin de afacerile comerciale. Cred ca domnul ministru Drulă ar face bine să se ocupe de linia de metrou Bucuresti – Aeroportul Otopeni(…) Ion Rădoi este un lider sindical bun pentru salariați – le mărește salariile, le decontează vacanțe și recuperări profesionale. (…) Te poți atinge de Rădoi, cu o singură condiție – să o faci legal”, spunea la Digi24 , în ziua protestului, Traian Băsescu.

Buletin de București a încercat să ia legătura telefonic cu fostul ministru al Transporturilor în legătură cu legalizarea, prin semnătura sa din 1998, a activităților comerciale de la metrou. I-am transmis și un e-mail prin care l-am întrebat:

1.De ce ați luat această măsură?

2.Considerați că ați avut vreun beneficiu personal direct sau indirect de pe urma acestei decizii?

3.Ce i-ați transmis domnului Ion Rădoi în cadrul discuției telefonice din 28.03?

Până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns, scrie Buletin de Bucuresti .


Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ Ploi și vijelii în jumătate de țară, urmează două zile cu cod galben

2 „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel” / Fosta jurnalistă Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltă…

3 VIDEO Umbrărescu a scos „bestiile" din parcare pe șantierele Autostrăzii Moldovei

4 Hm, americanii...

5 A fost mâna Rusiei? / Misterul scufundării Mohammad Z și canalul Bîstroe