SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: 22 de ani de observaţii ale Soarelui prin misiunea SOHO

Ciclul de activitate al Soarelui - în funcţie de variaţia numărului de pete solare - a fost monitorizat în mod regulat de mai bine de 250 de ani, însă folosirea unor telescoape spaţiale, în cadrul unor misiuni aşa cum este SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) ne-a lărgit foarte mult perspectiva asupra stelei care dă viaţă sistemului nostru solar.


LA 22 decembrie 2017, SOHO a împlinit 22 de ani în spaţiu. Această durată este semnificativă pentru că reprezintă perioada medie a unui ciclu magnetic solar complet. Ciclicitatea petelor solare este de aproximativ 11 ani, însă ciclul magnetic complet are durata dublă din cauza comportamentului câmpurilor magnetice solare. Polaritatea Soarelui se modifică treptat de-a lungul unui ciclu, astfel încât, la fiecare 11 ani, orientarea câmpului magnetic se dă peste cap şi polii magnetici se inversează. La sfârşitul unui ciclu de 22 de ani, orientarea câmpului magnetic solar este în aceeaşi poziţie ca la început.

Fiecare dintre imaginile care compun această fotografie-mozaic este o imagine a Soarelui luată în fiecare primăvară, cu instrumentul Extreme ultraviolet Imaging Telescope din dotarea SOHO. Imaginile în ultraviolet dezvăluie corona solară - atmosfera extrem de fierbinte, de peste 2 milioane de grade Celsius, şi care se extinde pe milioane de kilometri în spaţiu.

Când Soarele este mai activ, câmpuri magnetice puternice apar ca nişte puncte strălucitoare în imaginile coronei în ultraviolet. Activitatea solară devine evidentă şi în fotosferă - suprafaţa solară pe care o putem observa în spectrul vizibil al luminii.

Atunci când Soarele este activ, pete solare apar la suprafaţă. Concentraţiile de câmpuri magnetice pot reduce temperatura la suprafaţă în anumite regiuni iar această scădere a temperaturii face ca aceste zone să apară negre în imaginile din spectrul vizibil al luminii. Acest ciclu solar de 22 de ani a început în 1996.

Misiunea SOHO a făcut o serie de descoperiri importante cu privire la Soare, cum ar fi existenţa seismelor solare, sau detectarea undelor care se propagă prin corona şi identificarea sursei vântului solar. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

2 Citiți! Iată de ce nu cred oamenii „datele oficiale”! O porcărie ordinară, ținută 30 de ani „sub capac”, în Ma…

3 FOTO / Priviți, rafturile mai multor magazine mari din București, golite pe fondul isteriei mediatice generate d…

4 Încă o clasare de răsunet. După 7 ani de anchetă, DIICOT a închis dosarul cu prejudiciu de 30 de milioane de e…

5 Date noi / FOTOGALERIE Cum arată rafturile a trei supermarketuri din București, după ce unii bucureșteni au înce…

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic