SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Nebuloasa Iris

SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Nebuloasa Iris

Această nebuloasă este unică printre formaţiunile de acest fel. Dacă multe dintre nebuloasele vizibile pe cerul nopţii sunt nebuloase de emisie - nori de gaze şi praf cosmic ce sunt suficient de fierbinţi pentru a emite propriile radiaţii şi lumină -, Caldwell 4, denumită şi Nebuloasa Iris (NGC 7023), este o nebuloasă de reflecţie. Acest lucru înseamnă că culoarea sa provine de la lumina difuză a stelei sale centrale, aflată într-un câmp stelar din constelaţia Cepheus.

Localizată la aproximativ 1.400 de ani lumină distanţă, Nebuloasa Iris are diametrul de 6 ani lumină.

Nebuloasa Iris este interesantă pentru oamenii de ştiinţă datorită culorilor sale. Nebuloasele de reflecţie strălucesc pentru că sunt formate din particule extrem de mici de materie solidă, de 10 până la de 100 de ori mai mici decât particulele de praf pe Pământ. Aceste particule fac ca lumina din jur să fie difuză, şi-i conferă nebuloasei o anumită strălucire - de obicei albastră.

Dacă Nebuloasa Iris apare predominant albastră, ea conţine şi filamente mari de culoare roşie, ceea ce indică prezenţa unui compus chimic necunoscut, probabil pe bază de hidrocarburi. Studiul unor astfel de nebuloase îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre ingredientele care se combină pentru a forma stele.

Această imagine, care prezintă o regiune din nebuloasă de culoare roşiatică, este compusă din suprapunerea a patru fotografii realizate de Telescopul Spaţial Hubble în spectrul vizibil şi aproape de infraroşu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro