SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: O planetă gazoasă, de câteva ori mai masivă decât Jupiter, de culoarea vişinei

SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: O planetă gazoasă, de câteva ori mai masivă decât Jupiter, de culoarea vişinei

Dacă am putea călători până la această planetă gigantică am vedea o lume care încă păstrează strălucirea căldurii din momentul formării sale, o culoare stridentă, cum nu am mai văzut la nicio altă planetă până acum.

Folosind datele obţinute în spectrul infraroşu de Telescopul Subaru din Hawaii, astronomii au descoperit această planetă gazoasă gigantică pe orbita stelei GJ 504 în 2013. De dimensiunea lui Jupiter dar de câteva ori mai grea, planeta denumită GJ 504b este planeta cu cea mai mică masă detectată până în prezent pe orbita unei stele similare Soarelui folosind tehnologii de observare directă.

GJ 504b este de aproximativ 4 ori mai grea decât Jupiter şi are o temperatură medie de 237 de grade Celsius. Această planetă se află pe orbita unei stele tinere şi foarte strălucitoare de tipul G0, care este puţin mai fierbinte decât Soarele şi poate fi văzută chiar şi cu ochiul liber în constelaţia Virgo (Fecioara). Steaua GJ 504 se află la distanţa de 57 de ani lumină, iar conform cercetătorilor, are vârsta de aproximativ 160 de milioane de ani.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

4 Așa o fi?

5 „Valori” mondiale / Vasluiul dă cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani