Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Nebuloasa Vultur şi Stâlpii Creaţiei

Nebuloasa Vultur, denumită şi Messier 16, este un loc cu totul şi cu totul special din Univers, conţinând atât tânărul roi de stele NGC 6611, cât şi spectaculoşii "Stâlpi ai Creaţiei" - o regiune în care se formează noi stele, ce este localizată în partea sudică a Nebuloasei Vultur, conform NASA.

Această imagine nouă, compusă din fotografii obţinute de Telescopul Chandra în infraroşu şi de Hubble, în spectrul vizibil al luminii, prezintă zona din jurul Stâlpilor Creaţiei aflată la aproximativ 5.700 de ani lumină de Terra. Imaginea, obţinută cu filtre speciale pentru a scoate în evidenţă gazele şi praful interstelar, surprinde nebuloasa inundată de o ceaţă albastru-verzuie, ceaţă ce este străpunsă ici şi colo de strălucirea unor stele.

Astronomii au identificat prin intermediul telescopului Chandra peste 1.700 surse individuale de raze X în Nebuloasa Vultur, dintre care doar foarte puţine apar şi în această imagine. Abilitatea telescopului Chandra de a localiza sursele de radiaţii X a făcut posibilă identificarea a sute de stele foarte tinere, precum şi a unor stele aflate încă în plin proces de formare (protostele).

Observaţiile făcute în spectrul infraroşu al luminii, atât cu telescopul Chandra cât şi cu alte instrumente, precum telescopul spaţial Spitzer, aparţinând NASA sau cu Observatorul European Austral (ESO), indică faptul că 219 dintre sursele de raze X din Nebuloasa Vultur sunt stele tinere în curs de formare, înconjurate încă de discul de praf şi gaze din care s-au aprins, iar 964 sunt stele tinere care nu mai au astfel de discuri în jurul lor.

În timp, după aprinderea unei noi stele, discul de praf şi gaze ce o înconjoară este spulberat complet de acţiunea vântului stelar. În unele cazuri, din materia rămasă se formează noi planete. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Codrin Ștefănescu anunță că PSD va modifica legile pentru ca magistrații care au „greșit” față de corup…

2 Cum arată calculele. O prezență mare la vot îngroapă PSD

3 Replica lui Liviu Avram la minciunile lui Nicolicea. Oameni buni, nemernicii ăștia sunt din ce în ce mai agres…

4 VIDEO „Du-te-n morții mă-tii!”. Deputat PSD, comportament de interlop, a dat să lovească un protestatar

5 Info. SCANDAL la Guvern! Dăncilă a cerut intimitate înainte de a vorbi cu președintele! A dat-o afară din biro…

recomandări

Te ia DNA: Cirloganu Marian Cristinel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză