SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII O rachetă Soyuz, transportată spre instalaţia de lansare

SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII O rachetă Soyuz, transportată spre instalaţia de lansare

O rachetă Soyuz este transportată de un tren special către instalaţia de lansare, marţi, 12 martie 2019, la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Această rachetă a fost folosită la 14 martie pentru a transporta pe orbită o capsulă Soyuz avându-i la bord pe membrii Expediţiei 59 pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), astronauţii NASA Nick Hague şi Christina Koch, alături de cosmonautul Roskosmos Alexei Ovcinin. Cei trei vor petrece 6 luni şi jumătate la bordul laboratorului spaţial.

Racheta Soyuz (uniune în limba rusă n.r.) este o versiune adaptată pentru lansări spaţiale a rachetei balistice intercontinentale sovietice R-7 Semiorka.

Familia de rachete spaţiale Soyuz este fabricată de Centrul Spaţial pentru Rachete Progress din Samara, Rusia. Având peste 1.700 de lansări reuşite din 1966 şi până în prezent, racheta Soyuz este cel mai utilizat vehicul de lansare spaţială din istorie.

Rachetele Soyuz sunt folosite atât pentru lansarea capsulelor cu echipaj uman Soyuz, în cadrul programului spaţial cu acelaşi nume care asigură schimbarea echipajelor de pe ISS, cât şi pentru lansarea capsulelor de aprovizionare Progress, fără echipaj uman, dar şi în misiuni comerciale de transport a unor sateliţi pe orbită. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…