SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII O rachetă Soyuz, transportată spre instalaţia de lansare

O rachetă Soyuz este transportată de un tren special către instalaţia de lansare, marţi, 12 martie 2019, la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Această rachetă a fost folosită la 14 martie pentru a transporta pe orbită o capsulă Soyuz avându-i la bord pe membrii Expediţiei 59 pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), astronauţii NASA Nick Hague şi Christina Koch, alături de cosmonautul Roskosmos Alexei Ovcinin. Cei trei vor petrece 6 luni şi jumătate la bordul laboratorului spaţial.

Racheta Soyuz (uniune în limba rusă n.r.) este o versiune adaptată pentru lansări spaţiale a rachetei balistice intercontinentale sovietice R-7 Semiorka.

Familia de rachete spaţiale Soyuz este fabricată de Centrul Spaţial pentru Rachete Progress din Samara, Rusia. Având peste 1.700 de lansări reuşite din 1966 şi până în prezent, racheta Soyuz este cel mai utilizat vehicul de lansare spaţială din istorie.

Rachetele Soyuz sunt folosite atât pentru lansarea capsulelor cu echipaj uman Soyuz, în cadrul programului spaţial cu acelaşi nume care asigură schimbarea echipajelor de pe ISS, cât şi pentru lansarea capsulelor de aprovizionare Progress, fără echipaj uman, dar şi în misiuni comerciale de transport a unor sateliţi pe orbită. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…