SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Acoperirea strălucirii lui Sirius dezvăluie roiul stelar Gaia 1

Dacă aţi privit către cer în ultimele săptămâni, este posibil să fi zărit o stea foarte strălucitoare lângă constelaţia Orion. Este vorba despre Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe întreaga boltă cerească, vizibilă din aproape orice loc de pe Pământ cu excepţia regiunilor din nordul extrem. Sirius este de fapt un sistem stelar binar, unul dintre cele mai apropiate de Soare, la doar opt ani lumină distanţă.

Cunoscută încă din Antichitate, Sirius avea un rol important în gestionarea timpului şi muncilor agricole în Egiptul Antic, iar prezenţa sa pe cer era luată ca reper pentru inundaţiile anuale de pe Nil. În mitologia Greciei Antice, reprezenta ochiul constelaţiei Canis Major (''Câinele Mare'') care îl urmează cuminte pe Orion, ''Vânătorul''.

Stelele strălucitoare ca Sirius sunt o binecuvântare, dar şi un blestem pentru astronomi. Strălucirea lor oferă suficientă lumină pentru a-i putea studia proprietăţile, dar, în acelaşi timp, eclipsează celelalte corpuri aflate în aceeaşi regiune pe bolta cerească.

Acesta este motivul pentru care Sirius a fost acoperit în această fotografie realizată de astronomul amator Harald Kaiser, la 10 ianuarie, din Karlsruhe, un oraş din sud-vestul Germaniei, şi publicată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) luni pe site-ul său.

După ce strălucirea lui Sirius a fost ocultată, în partea stângă devine vizibil un obiect interesant, roiul stelar Gaia 1, observat pentru prima dată anul trecut cu ajutorul imaginilor colectate de sonda spaţială Gaia a Agenţiei Spaţiale Europene.

Gaia 1 este un roi deschis - o familie de stele născute în acelaşi timp şi ţinute împreună de gravitate - şi se află la o distanţă de 15.000 de ani lumină. Poziţionarea sa în vecinătatea strălucitorului Sirius au ţinut-o ascunsă de ochii generaţiilor de astronomi care au scrutat cerul cu telescoapele lor în ultimele patru secole. Nu a scăpat însă ochiului vigilent al sondei Gaia, care a înregistrat până acum peste un miliard de stele în galaxia Calea Lactee.

Harald Kaiser a aflat despre descoperirea acestui roi stelar cu ocazia unei conferinţe despre misiunea sondei spaţiale Gaia şi, conştiincios, a aşteptat o noapte cu cer senin pentru a încerca să o imortalizeze cu ajutorul telescopului său, cu un diametru de 30 cm. După ce a acoperit-o pe Sirius pe senzorul telescopului, creând cercul negru din fotografie, a reuşit să obţină imaginea unora dintre cele mai strălucitoare stele din roiul Gaia 1.

Gaia 1 este unul dintre cele două roiuri stelare necunoscute care au fost descoperite numărând stelele din primul set de imagini de la sonda Gaia, în septembrie 2016. Astronomii aşteaptă cu nerăbdare cel de-al doilea set de date de la Gaia, programat pentru 25 aprilie şi care oferă ample posibilităţi pentru noi şi interesante descoperiri.

 

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

4 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake