SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Braţele galaxiei spiralate NGC 3887, fotografiate de telescopul Hubble

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Braţele galaxiei spiralate NGC 3887, fotografiate de telescopul Hubble

Galaxia spiralată NGC 3887, surprinsă în această imagine de instrumentul Wide Field Camera 3 din dotarea telescopului spaţial Hubble, se află la peste 60 de milioane de ani lumină distanţă, în constelaţia australă Crater (Cupa) şi a fost descoperită la 31 decembrie 1785 astronomul William Herschel.

Modul în care este orientată faţă de Pământ ne permite să observăm braţele sale spiralate şi nucleul central în detaliu, fiind o ţintă ideală pentru astronomii care doresc să studieze modul în care sunt alcătuite braţele galaxiilor spiralate.

Însăşi existenţa galaxiilor cu braţe în spirală a reprezentat, pentru mult timp, o problemă pentru astronomi. Aceste braţe provin din nucleul galactic care se învârte cu viteză, în jurul propriei axe şi, din această cauză, ele ar trebui să dispară într-un timp cosmologic relativ scurt. Abia în anii '60 astronomii au găsit soluţia acestei probleme - braţele spiralate nu se comportă ca nişte structuri rigide, ci sunt zone de densitate mare în discul galactic, cu o dinamică similară celei a unui ambuteiaj din trafic. Densitatea maşinilor care se deplasează în interiorul unui ambuteiaj rutier creşte în zona centrală a ambuteiajului, unde acestea se mişcă mai încet. Braţele spiralate funcţionează similar. Pe măsură ce praful şi gazele cosmice se deplasează printr-un mediu galactic mai dens, ele se comprimă şi îşi încetinesc foarte mult mişcarea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…